DE ACTUALITATE

Infotrafic

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în această dimineață, traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în condiţii de ceaţă densă (vizibilitate scăzută, pe locuri, sub 50 de metri) pe mai multe drumuri din judeţele Brăila, Buzău, Botoşani, Constanţa, Covasna, Călărași, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Olt, Mehedinți, Teleorman, Tulcea, Sibiu, Vâlcea și Prahova.Fenomenul este întâlnit și pe autostrăzile A1, A2 și A3.

Ceaţa impune din partea celor aflaţi la
volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier,
o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice.
Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent
condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după
o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie
să fie reglate corespunzător.

De asemenea, luminile de întâlnire ale autovehiculelor trebuie să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă
manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu
cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul
opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune
doar luminile de poziţie.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Conducătorii de  autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligația să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Este recomandat şi celorlalţi conducători  auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceaţă.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: