Connect with us

International

Intalnire intre comisarul european Corina Cretu si ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm

Discutiile s-au axat pe modalitatile de ajutor pe care SUA il poate oferi Romaniei pentru indeplinirea obiectivelor din cadrul UE.

Published

on

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a avut miercuri, 2 decembrie 2015, la Bruxelles, o întâlnire cu noul ambasador al SUA în România, Excelența Sa Hans Klemm.

12301622_516471815195847_6967404298114276343_n

Discuțiile s-au axat pe tema utilizării fondurilor politicii de coeziune de către România și provocările cu care aceasta se confruntă în absorbția fondurilor europene, precum și pe modalitățile prin care Statele Unite pot să ajute România la îndeplinirea obiectivelor asumate de aceasta în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

În cadrul discuțiilor, Corina Crețu a reafirmat sprijinul Comisiei Europene pentru  România în depășirea obstacolele legate de folosirea banilor europeni pentru perioada 2007-2013. Cât privește provocările pentru perioada 2014-2020, comisarul european a afirmat că acestea sunt direct legate de disponibilitatea statului român de a face investiții care să ducă la creștere economică, dar și la crearea de noi locuri de muncă.

„În perioada următoare este esențială întărirea capacității administrative, iar Comisia Europeană participă activ pentru realizarea acestui obiectiv. În luna mai, Comisia a lansat inițiativa Peer-2-Peer, care este o platformă cu ajutorul căreia funcționarii publici pot să participe la diferite schimburi de experiență și seminarii privind bunele practici de la nivelul statelor membre.”

Totodată, comisarul european a subliniat importanța asumării de către România a responsabilității privind gestionarea noii perioade de programare, inclusiv în ceea ce privește respectarea condiționalităților ex-ante și a felului în care sunt folosite fondurile europene.

12345493_516471821862513_5963571918819565842_n

„Comisia Europeană promovează pentru toate statele membre toleranța zero față de fraudă, cu accent asupra legalității și regularității cheltuielilor realizate cu fonduri europene. Totodată, în colaborare cu Transparency International, am introdus Pactele de Integritate, care obligă autoritățile contractante și companiile să respecte reguli de bună practică și legislația existentă în privința procedurilor de achiziții publice. România este implicată în trei astfel de proiecte pilot.”

În întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul SUA în România, comisarul Corina Crețu a precizat că prioritățile anunțate de noul Guvern al României în privința reformei administrației publice sunt esențiale pentru implementarea politicii de coeziune și a dat asigurări că vor fi susținute la nivelul Comisiei Europene.