DE ACTUALITATE

Jaf armat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova!

Craiovenii iubitori de teatru sunt invitaţi vineri, 25 noiembrie 2016, începând cu ora 17.00, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, pentru a lua parte la spectacolul „Spargerea” a cărui premieră a avut loc la Craiova la începutul acestui an.

Spectacolul „Spargerea” este o dramatizare de Dragoş Muşoiu după nuvela „Jaf armat” semnată de scriitorul Răzvan Petrescu. Proiectul a câştigat concursul de proiecte destinat tinerilor regizori şi scenografi, ediția a IV-a, 2014. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Claudiu Bleonț, Angel Rababoc, Adrian Andone, Iulia Lazăr Bleonț, Gabriela Baciu, Anca Dinu, Iulia Colan, Cătălin Vieru și Eugen Titu. Scenografia este semnată de Andreea Negrilă. Spectacolul se va juca la sala „Ion D. Sîrbu”.

 Spectacolul „Spargerea” este o comedie neagră condusă cu fantezie, în care personajele traversează situații grave, tratate în cheie comică, umorul macabru devenind ecoul dramatic al echivocului generalizat. Trei bărbați de vreo cincizeci de ani plănuiesc un jaf armat – cu măști ridicole – la o casă de schimb valutar.

Radu, medic psihiatru frustrat financiar, mai instabil chiar decât pacienții lui, le propune prietenilor, foști colegi de armată, toți intelectuali, să pună în aplicare spargerea. Conturând două dimensiuni spațio-temporale, scenele se derulează într-un feed-back alert al reconstituirii momentului jafului armat. Mărturiile tuturor personajelor implicate se succed cu repeziciune, fiecare relatând povestea jafului din propria perspectivă.

Prin scenă se perindă cei trei protagoniști (Radu, Cristi, Emil), soția psihiatrului (Corina), bolnavă de cancer, un puști de cartier (Aurel), mai lucid și mai realist decât toți trei, fermecat de soția medicului, nevestele acestora (Doina și Ioana), blazate într-o existență rutinată, frustrate sexual, casierița de la casa de schimb valutar (Anca) și concubinul ei (Gigi), bodyguard-ul casei de schimb. 

În final, Corina este împușcată de Radu în momentul jafului, singura victimă a unei degringolade în care protagoniștii ratează tot, mai puțin dezastrul personal.

„Spargerea”, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, dramatizare de Dragoş Alexandru Muşoiu după nuvela  „Jaf armat” semnată de scriitorul Răzvan Petrescu a câştigat concursul de proiecte destinat tinerilor regizori şi scenografi, ediția a IV-a, 2014.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: