DE ACTUALITATE

Jumătate de ţară, sub cod galben de ninsori. Vântul va bate cu 75km/h

In Oltenia vremea va fi…

Împarte cu prietenii tăi

Aproape jumătate de ţară este, de aseară, sub incidenţa unui cod galben de ninsori şi vânt cu până la 75 de kilometri pe oră la rafală. Preventiv, Primăria Capitalei a organizat comandament.

Opt judeţe se află din această dimineaţă sub cod galben de vânt şi ninsori, avertizarea fiind valabilă până la ora 22.00. În alte 14 judeţe, a fost deja instituit, încă de duminică seară, de la ora 20:00, cod galben de ninsori abundente. În restul ţării, meteorologii au anunţat precipitaţii moderate sub formă de lapoviţă şi ninsoare cu intensificări ale vântului până luni la ora 22:00.

Începând de luni dimineaţă, de la ora 5:00 şi până la ora 22:00, sunt anunţate intensificări ale vântului şi ninsori viscolite în judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. “Treptat vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală în general de 65…75 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii”, anunţă ANM.

O avertizare cod galben a fost emisă pentru intervalul 21 ianuarie, ora 20:00 – 22 ianuarie, ora 11:00 fiind semnalate predominant ninsori în general însemnate cantitativ şi strat consistent de zăpadă în judeţele Caraş-Severin, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea şi în zona de munte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Alba, Braşov, Dâmboviţa şi Prahova.

În restul ţării, până la ora 22:00, sunt anunţate precipitaţii moderate cantitativ mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi intensificări ale vântului. ”În jumătatea de sud a ţării şi în zona montană se vor cumula cantităţi de apă de 10…15 l/mp şi izolat, îndeosebi în Dobrogea, 30…35 l/mp. Până în dimineaţa zilei de luni (22 ianuarie), în Dobrogea vor predomina ploile, iar în Banat, Crişana, sudul Olteniei, precum şi în sudul şi estul Munteniei vor fi precipitaţii mixte. În celelalte regiuni, iar în cursul zilei de luni (22 ianuarie) şi în sud şi sud-est vor fi mai ales ninsori şi se va depune strat nou de zăpadă”, spun meteorologii.

Temporar vântul va avea intensificări în vestul şi sudul teritoriului, cu viteze de 45…55 km/h, iar pe crestele montane, 60…70 km/h. În regiunile sud-estice vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de luni spre marţi (22/23 ianuarie) spulberând zăpada.

Prognoza meteo pe regiuni

În Dobrogea şi Bărăgan situaţia este departe de a se îmbunătăţi. Ninsoare, viscol, zăpadă spulberată. În Dobrogea vor fi cantităţi de 30 de litri pe metru pătrat. Vântul continua să sufle cu putere şi la noapte, când ninsorile se răresc. Vreme de iarnă şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. O să ningă până după prânz, dar vântul va sufla cu putere şi mai târziu. Noaptea se înseninează, dar vine frigul.

În nordul Moldovei şi în Bucovina o să ningă în continuare şi temperaturile rămân sub zero grade. Vântul va sufla cu putere şi pe aici. Vreme neplăcută se aşteaptă şi în nordul Transilvaniei şi prin Maramureş. Ninsorile vin mai mult pe la munte şi în estul provinciei, dar frigul se lasă peste tot.

În ţinuturile vestice situaţia este cu mult mai bună. Precipitaţiile se răresc, apare soarele, dar se face mai frig. În cea mai mare parte a Transilvaniei o să mai ningă până după prânz, la munte se depune strat consistent de zăpadă şi temperaturile sunt modeste. Ninge şi la noapte.

În Oltenia: vreme schimbătoare; în vest se arată soarele, mai spre est mai vin ceva ninsori. Nu se domoleşte nici vântul, aşa că va fi mai frig decât arata termometrele. Mai vin doi, trei fulgi şi la noapte.  Prin sud: vreme urâtă, vânt insistent şi ninsori cel puţin în prima parte a zilei. Nu se înseninează nici mai târziu şi vântul sporeşte senzaţia de frig.

În Bucureşti, va continua să ningă, vântul atinge 40…45 km/h şi abia după prânz scăpăm de ninsoare. Vântul se domoleşte către seară, iar temperaturile rămân modeste.

La munte, ninsorile vin în masivele sudice şi estice. Peste Apuseni abia dacă va fulgui. Vânt puternic, chiar viscol aşteptam din Munţii Banatului până la Curbura Carpaţilor, iar temperaturile continuă să scadă.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Marţi vreme mai bună, apare soarele, vântul se domoleşte, dar presiunea o să mai crească. Noaptea vor fi minus 6 grade. Miercuri: soare cu dinţi, iar noaptea şi mai frig, minus 8 grade la marginea oraşului. Joi rămânem cu vremea frumoasă şi se încălzeşte uşor după prânz. Minima va rămâne pe la minus 6 grade.

La munte, marţi mai sunt ceva condiţii de ninsoare prin Meridionali, dar e vorba de fulguieli sau ninsori slabe.  Miercuri: frig, înnorări temporare şi fulguieli sporadice tot prin Meridionali. De joi, se încălzeşte şi în Carpaţi şi în general, atmosferă va fi plăcută.

Sursa: Pro TV

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Cauza epidemiei misterioase din secolul al XVI-lea care i-a omorât pe azteci a fost în sfârşit elucidată

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania au ....

Închide