Connect with us

Fapt divers

Kinodiseea – cele mai bune filme pentru copii la Bucuresti. Biletele s-au pus deja la vanzare

Cea de-a șaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfasura la…

Published

on

Cea de-a șaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Eforie, Cinema Union și Cinema Elvire Popesco, între 13 și 18 noiembrie

Douăsprezece dintre filmele pentru publicul tânăr care s-au întors cu trofee și mențiuni speciale de la Cannes, Berlinale sau Toronto IFF pot fi văzute pentru prima dată în România între 13 și 18 noiembrie, în cadrul secțiunii competiționale Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Alte 17 super producții de lungmetraj și animație, în afara competiției, unele proiectate în premieră națională, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea.

Biletele și abonamentele pentru Kinodiseea, unul dintre cele mai așteptate evenimente dedicate publicului tânăr, au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Festivalul Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie, la Cinema Studio din Bucureşti, ora 19.00, cu premiera românească a lungmetrajului de animaţie Song of the Sea / Cântecul Mării, nominalizat la Oscar 2015 și recent la European Film Awards – EFA 2015 pentru Cel mai bun lungmetraj european de animație. Tomm Moore, regizorul nominalizat și în 2009 la Premiile Oscar pentru animația The Secret of Kells, revine cu o poveste inspirată de creaturile mitice din folclorul irlandez numite selkies – oamenii care devin foci atunci când intră în mare.

Pe lista scurtă din Competiție și în cursa pentru Trofeul Kinodiseea se mai regăsește Curcubeul/Rainbow (r. Nagesh Kukunoor, India) câștigătorul Grand Prix of the Generation Kplus International Jury și Crystal Bear la Berlinale 2015. Din Norvegia sosește în premieră la Kinodiseea filmul Kick It! (r. Katarina Launing), distins cu Mențiune specială la Toronto IFF, câștigător Cel mai bun film la Chicago ICFF.

Pentru Trofeul Kinodiseea oferit celui mai bun film de lungmetraj pentru copii va concura și T.I.M. The Incredible Machine/Tim (foto), Robotul Incredibil (r. Rolf Van Eijk, proiecții în prezența regizorului), în competiție la Toronto International Film Festival. Tibor are un singur prieten, pe lume: robotul său de casă învechit T.I.M., alături de care pleacă să îl găsească pe legendarul creator de roboți Hector Sammler, despre care se zvonește că ar locui în Nordul îndepărtat, lângă un far antic.

Filmele din Panorama și Retrospectivă, titluri de lungmetraj în afara competiției, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea. Printre highlighturile acestei ediții se numără lungmetrajul My Skinny Sister (2015, r. Sanna Lenken, premieră națională) care a luat Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film (Generation Kplus) la Berlinale 2015 și Premiul publicului pentru Cel mai bun film scandinav – Goteborg 2015, iar de la creatorii filmului nominalizat la Oscar ‘A Cat in Paris’, ajunge în premieră filmul de animație Phantom Boy (cu vocile lui Audrey Tautou, Jean-Pierre Marielle).

În cadrul Retrospectivei publicul va revedea filme de animație de succes precum The Secret of Kells (r. Tomm Moore, cu vocea inconfundabilă a lui Brendan Gleeson), nominalizat la Oscar în 2009 pentru Cel mai bun film animat, recompensat cu Premiul Publicului la Annecy IAFF, aflat în competiție la Premiile Academiei Europene de Film și controversatul Kirikou and The Sorceress, câștigătorul Premiului pentru Cel mai bun film de animație la Annecy IAFF (1999), laureat al Premiului Cinekid Film.

Programul celei de-a 7-a ediții propune publicului și o serie de sesiuni Q&A cu realizatorii și actorii din filme, masterclass-uri susținute de regizori dedicate studenților din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematrografică I.L. Caragiale (UNATC), seminarii de media literacy – educație audiovizuală dedicate profesioniștilor din domeniu dar și publicului larg și părinților sau workshop-uri de creare soundtrack și sunet de film, organizate în parteneriat cu Institutul Francez din București.

Biletele pot fi achiziționate atât în ziua proiecției de la casieriile cinematografelor în care va avea loc Kinodiseea, între 13 și 18 noiembrie: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Eforie și Cinema Union, cât și în avans, pe Eventbook.ro. Programul complet al festivalului este disponibil pe www.kinodiseea.ro.

Prețul unui bilet este de 10 lei/adult și 7 lei/copil pentru ultimele două proiecții din timpul săptămânii și pentru toate proiecțiile din weekend. Pentru celelalte proiecții din timpul zilei și calupurile de scurtmetraje, intrarea este liberă și este necesară rezervarea locurilor pe www.kinodiseea.ro. Anul acesta, spectatorii pot opta și pentru două tipuri de abonamente: un festival pass de o persoana de 50 lei și un family festival pass (pentru 4 persoane) de 150 lei.

Cea de-a șaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Eforie, Cinema Union și Cinema Elvire Popesco.

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea, membru al Asociației Europene a Filmului pentru Copii (ECFA), este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Uniunii Cineaştilor din România, al Primăriei Sectorului 5, Programului Europa Creativă – Media și al Institutului Francez din București.