Connect with us

Fapt divers

La 23 de ani a intalnit cei mai puternici oameni ai lumii si a creat ochelarii ce le redau orbilor vederea

Published

on

Pentru unii este o vedeta rock in devenire. colegii de la munca il privesc ca pe un mic geniu. in timp ce la nivel international este deja cunoscut in toata lumea drept inventatorul ochelarilor care le vor reda nevazatorilor vederea.

La 23 de ani Cornel Amariei este una dintre mintile sclipitoare ale Romaniei. A studiat in strainatate dar a ales sa revina in tara, unde, din Sibiu, ar putea revolutiona industria auto la nivel global. Forbes USA spune despre el ca este unul dintre cei mai influenti 300 de tineri din Europa

Bucuresti, octombrie 2016. Pe holurile Salii Radio un tanar de 23 de ani repeta meticulos un discurs. In doar cateva minute se va adresa pentru prima oara live unui public din Romania.

Poate ca la prima vedere baiatul usor emotionat, iesit de un an de pe bancile facultatii, nu pare un om pe cale sa schimbe lumea in care traim. In acelasi timp insa, Cornel Amariei nu pare nici genul care sa cante rock, sau sa lucreze in 3 tari in doua saptamani, sa coordoneze proiecte de inovatie al unui gigant auto, sau sa participe la conferinte alaturi de seful Virgin Airlines, CEO-ul Mercedes sau Chief Technology Officer-ul de la Microsoft.

“Am dat mana cu Shimon Perez, am baut un pahar de vin cu Monica Lewinsky fara sa stiu cine este. Imi povestea ca a fost stagiar la Casa Alba. Si eram: „foarte frumos, ce-ai facut pe acolo?” Nu mi-am dat seama cine este. Si cand urca pe scena si vad numele si realizez cine este.. da…”, povesteste Cornel.

Forbes USA l-a inclus pe Cornel Amariei pe lista celor mai influenti 300 de tineri din Europa. Iar cei de la Real Leaders l-au invitat intr-un alt clubul select: 100 de tineri vizionari care ar putea contura un viitor mai bun pentru omenire. La Bucuresti a fost invitat la conferinta TEDx, unde isi prezinta proiectele si ideeile unii dintre cei mai ingeniosi romani. „Am inventat un dispozitiv numit Lumen. Dar ce este Lumen? Este o pereche de ochelari. Pentru prima data oamenii au putut intra pe o usa deschisa fara sa atinga nimic. Oameni Nevazatori.”

Un antreprenor britanic il descrie drept “inspaimantator”. Dar Lumen – ochelarii care le redau nevazatorilor perceptia spatiala – sunt marele pariu al lui Cornel. Ii ajuta pe orbi sa vada partial si, mai important, sa se deplaseze neasistati. Cornel lucreaza la proiect inca din anul 2 de facultate.Cel mai recent model Lumen nu poate fi dezvaluit inca publicului larg. Romanul a semnat contracte de confidentialitate cu investitori din Statele Unite si Germania. Si are incredere ca totul va functiona perfect in cel mult 2 ani de zile.

Cornel Amariei

“Daca 16 oameni au probat pana acum sistemul si pentru ei a mers foarte bine, scopul meu e sa vad ce fac cu ceilalti 40 de milioane”, spune el.

Insa Lumen este doar un capitol din existenta tanarului cu mintea stralucita. Cornel a absolvit universitatea Jacobs din Bremen, Germania. Iar apoi a primit oferte sa lucreze in Silicon Valley, insa a ales sa ramana in Romania, la Sibiu. Lucreaza in cercetare pentru un gigant din industria auto. Compania germana produce la Sibiu piese si tehnologie ultra-moderna pentru unii dintre cei mai mari producatori de automobile din lume. In ciuda varstei fragede si-a impresionat rapid superiorii, relateaza stirileprotv.ro

Tehnologia din spatele Lumen este similara cu cea pe care compania pentru care lucreaza o testeaza in Romania pe masinile care, in viitorul apropiat, se vor conduce singure. Lucreaza de la 9 dimineata la 11 seara dar pentru el sunt nopti castigate, nu pierdute. Mai ales ca intr-una dintre ele a cunoscut-o, in urma cu un an pe Andreea, prietena sa. “Are mai multe facultati ca mine. La noi acasa sunt 5 facultati.”

In prezent Cornel se imparte intre laboratoarele companiei din Romania, Germania si Statele Unite. La 23 de ani, intr-o companie cu mii de angajati, Cornel este unul dintre cei care coordoneaza proiectele de inovare. Insa primul job l-a avut in clasa a 10-a. De atunci se intretine singur. In liceu isi impartea timpul intre cursuri, un club de robotica pe care l-a infiintat si dezvoltarea unui scanner de avioane de ultima generatie pentru o firma romaneasca.

Cornel si colegii sai graviteaza intr-un univers al romanilor care ar putea , oricand, sa vina cu sclipirea care va revolutiona tehnologia la nivel global. La Sibiu compania le da ocazia lui si colegilor sai, sa lucreze cu echipamente de ultima generatie.

Inventiile sale de suflet sunt cele care le vin in ajutor oamenilor. Cum ar fi aceasta bicicleta electrica. A lucrat putin si la acest model si se va ocupa de dezvoltarea generatiilor viitoare. Incet, incet aflam si de unde izvoreste aceasta dorinta de a-si ajuta semeneii.

Cornel Amariei

“M-am nascut intro familie in care ambii mei parinti sunt persoane cu handicap locomotor. Chiar mi-a schimbat foarte mult. M-a antrenat de la zero cu o perspectiva diferita despre lucruri”, spune Cornel. Parintii sai s-au descurcat intotdeauna, in ciuda dificultatilor. Indarjirea lor de fapt l-a motivat sa vada peste tot solutii, nu probleme.

“Locuiam la 50 de kilometri de scoala, faceam 2 ore si jumatate pana la scoala. 4-5 ore pe zi se duceau numai pe drum. Am putut sa fac rost de un iPod shuffle. Muzica m-a tinut in viata toti anii aceea. Era ceva care m-a facut sa rezist, sa ma scol la 5 dimineata si sa ma intorc la 7 seara. “

De atunci muzica a ramas o constanta in viata lui Cornel. A invatat sa cante la mai multe instrumente. Ne intoarcem in Bucuresti, Cornel si-a terminat discursul. La finalul conferintei, pe scena au urcat cei de la Subcarpati. Si-au vazut pe program. Dar dupa ce l-au cunoscut pe Cornel i-au dat ocazia unui test inedit…sa cante alaturi de ei. “Fiind expus la mai multe domenii o sa vezi cum o problema de aici poate fi rezolvata cu ceva de aici.”

Pe scurt, aceasta este gandirea care il separa pe Cornel de marea parte a oamenilor.. Mintea sa rezolve un puzzle cu piese pe care altii nici macar nu-si inchipuie ca le pot combina. Viziunea si bunul simt l-au facut nu doar sa inteleaga ci sa stie ca inovatia nu e menita sa aduca bani ci sens, directie pentru cei din jur. E suficient sa-si duca la capat macar una dintre inventii iar viata a milioane de oameni de pe tot globul se poate schimba in bine. Pentru noi restul e important si ca putem spune ca pe inventiile sale scrie „Fabricat in Romania”.

ULTIMA ORĂ

International9 ore ago

Miniștrii G7 se angajează să întărească apărarea Ucrainei în fața Rusiei la întâlnirea de pe insula Capri din Italia

Reuniţi pe insula Capri din Italia, miniştrii de externe ai marilor economii G7 s-au angajat astăzi să întărească apărarea antiaeriană...

National9 ore ago

PNRR: Peste 20 de milioane de euro alocați pentru transformarea gunoiului de grajd în biogaz

Peste 20 de milioane de euro sunt alocaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă unui program de sprijinire a...

National10 ore ago

Începe cea de-a X-a ediție a Colectei Naționale de Alimente: O campanie de solidaritate cu ocazia Paștelui pentru cei mai nevoiași

Astăzi a început cea de-a 10-a ediţie a Colectei Naţionale de Alimente – una dintre cele mai importante campanii de...

National10 ore ago

România își întărește capacitățile de apărare aeriană: 3 aeronave F-16 ajung la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii

România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Trei aeronave F-16 achiziţionate...

time lapse photography of white commercial airplane time lapse photography of white commercial airplane
National10 ore ago

Ansamblul de dansuri populare Florile Visei revine în țară alături de premierul Marcel Ciolacu, după o vizită în Qatar și Emiratele Arabe Unite

20 de copii şi adolescenţi, membri ai Ansamblului de dansuri populare Florile Visei al comunei Şeica Mare ( judeţul Sibiu...

pile of fish pile of fish
Regional10 ore ago

Jandarmii gorjeni aplică zeci de sancțiuni în perioada de prohibiție la pescuit

În timp ce se apropie sezonul de pescuit, autoritățile din județul Gorj intensifică eforturile de monitorizare și aplicare a legilor...

Regional10 ore ago

Târgul Ofertelor Educaționale: Oportunități pentru elevii de clasa a VIII-a în Târgu Jiu

Mâine, 20 aprilie, tinerii elevi care se pregătesc să își încheie ciclul gimnazial sunt așteptați la un eveniment special –...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON