DE ACTUALITATE

Lumea artistică deplânge dispariţia cunoscutului artist Dumitru Fărcaş

Dumitru Fărcaş s-a stabilit în 1967 la,,,

Împarte cu prietenii tăi

Lumea artistică deplânge dispariţia cunoscutului artist Dumitru Fărcaş, care a murit la vârsta de 80 de ani, într-un spital din Cluj-Napoca, în urma unui infarct. Născut în zona Maramureşului, el a devenit celebru pentru arta cu care a interpretat piese folclorice la taragot şi pentru concertele pe care le-a susţinut în ţară şi în străinătate. Într-un interviu la Radio România, Dumitru Fărcaş a vorbit despre iubirea sa pentru folclor:

Dumitru Fărcaş: Încă din anul întâi de facultate, am montat acest ansamblu care poartă numele de Mărţişorul, cu care am avut satisfacţii aproape pe toate meridianele lumii. În 12 mai, când am sărbătorit aniversarea de 75 de ani, mii de oameni au venit să mă onoreze la ziua mea de naştere. Sunt un om fericit că am reuşit să slujesc cu credinţă şi cu demnitate această instituţie. Am rămas jurat şi definitiv să rămân directorul artistic al acestui ansamblu. Îi pregătesc cu tot sufletul şi aştept bucurii de fiecare dată acasă, încununaţi de premii şi de succese.


Dumitru Fărcaş s-a stabilit în 1967 la Cluj-Napoca, după absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, apoi a primit numeroase distincţii naţionale. La anunţul dispariţiei sale, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că regretatul artist a dus mesajul folclorului românesc peste tot în lume, cu foarte multă decenţă, şi a format generaţii de muzicieni care îi vor continua demersul.

Directoarea Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, Sabina Ispas, crede că taragotistul a fost unul dintre cei mai elocvenţi ambasadori ai culturii şi spiritualităţii româneşti.

Interpretul de muzică populară Ioan Bocşa spune că Dumitru Fărcaş a fost un mare artist, cu care a avut o relaţie de prietenie de 50 de ani./

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Celebrul interpret de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit

Aurel Tămaş a declarat, marţi...

Închide