DE ACTUALITATE

Macul- Floarea anului 2017!

Considerat de experți un ‚supraviețuitor”, macul apare în Biblie ca simbol al vieții şi fericirii.

Împarte cu prietenii tăi

Macul de câmp, numit şi mac sălbatic, a fost ales Floarea anului 2017. Macul înfloreşte la sfârşitul lunii mai, marchează începutul verii  şi poate fi văzut pe pajişti, în fâneţe, pe câmpii, dar şi la marginea drumurilor si este o planta medicinala importanta.

Considerat de experți un ‚supraviețuitor”, macul apare în Biblie ca simbol al vieții şi fericirii. Prezentă în pictura creştină din Evul Mediu, planta reprezintă jertfa lui Iisus Hristos. Macul, mai ales în lumea vorbitoare de limba engleză, este un simbol pentru memoria soldaților căzuți pe câmpurile de luptă, în Primul Război Mondial. Pentru poparele antice, macul era  un simbol al fertilităţii, bogăţiei şi fericirii. Planta a fost dedicata zeiţei Demetra, care în mitologia greacă era zeiţa agriculturii. La nunţi, seminţele de mac erau aruncate peste tinerii căsătoriţi pentru a avea prosperitate. Demetra purta numele de Ceres în mitologia romană. Aceasta patrona pâinea şi grânele. Romanii o considerau creatoarea recoltelor şi o serbau în diferite festivaluri, devenind astfel zeiţa întregii lumi vegetale.

Din cele mai vechi timpuri, macul a fost considerat o plantă medicinală importantă. Petalele roșii ale florilor de mac sunt folosite în fitoterapie. Ele su proprietăți antivirale, antibacteriene și efect antiinflamator. Ceaiul de flori de mac de câmp se utilizează pentru a trata iritațiile gâtului (tusea, răguşeala) gripa, bronşita sau amigdalita, este recomandat împotriva stresului, astmului şi pentru a promova un somn bun şi liniştit. Petalele florilor de mac mai sunt folosite pentru a conferi o culoare roşie plăcută ceaiurilor, vinurilor și în industria farmaceutică.

Un ecologist a înfiinţat în Hamburg, în anul 1976, o fundaţie care desemneaza floarea anului. Proiectul este de fapt o campanie de conştientizare publică pentru protecţia florilor sălbatice din Germania, în scopul de a atrage atenţia asupra speciilor sensibile, aflate în pericol de dispariţie.

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Ministerul Culturii a primit fonduri pentru exercitarea dreptului de preempţiune în cazul unor bunuri importante pentru istoria românească (audio)

Un astfel de exemplu este complexul Brătianu din Ştefăneşti.

Închide