DE ACTUALITATE

Măsuri pentru protejarea monumentelor istorice

Guvernul României a adoptat o Ordonanță prin care modifică Legea privind protejarea monumentelor istorice.

Împarte cu prietenii tăi

Guvernul României a adoptat în ședința de miercuri, 27 ianuarie, o Ordonanță prin care modifică Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, în sensul că ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a unui monument istoric sau poate decide neclasarea lui în această categorie doar în condițiile în care Comisia Națională a Monumentelor Istorice a propus declasarea, respectiv neclasarea. Astfel, Comisia Națională a Monumentelor Istorice, for științific de specialitate, va avea rol decisiv în această privință.

Conform legislației în vigoare, avizele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice şi cele ale comisiilor zonale sunt consultative, ceea ce a determinat, în timp, pierderea unor valori culturale (a unor monumente istorice sau părți ale acestora, ori schimbarea contextului obiectivului de patrimoniu).

Potrivit actului normativ adoptat astăzi, la nivel local se vor reorganiza comisiile zonale ale monumentelor istorice, care funcționează pe lângă serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii ca organisme științifice de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil. Componența acestor comisii zonale se aprobă prin ordin al ministrului culturii, iar din fiecare comisie vor face parte câte 11 membri, din care cel puțin un arhitect, un arheolog, un istoric de artă și un inginer constructor.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Produse ecologice

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va putea desemna laboratoare de referință pentru analiza probelor de sol, plante și din produse.

Închide