Connect with us

Fapt divers

Oul, mielul și purcelul

Sărbători fericite!

Published

on

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie, personal, cel mai mult îmi place primăvara! Dă floarea, dă iarba, dă frunza, dă colţul, dau toate! O minunăţie, o splendoare, să tot trăieşti, să tot vezi, să te tot bucuri! S-au făcut urzicile, s-a făcut ştevia, s-a făcut dragaveiul, s-a făcut spanacul, prin pieţe s-au copt strugurii şi gutuile! La fel şi căpşunile! Cum s-ar spune, nu mai murim de foame sau, vorba poetului ţăran, e de toate! A-nmugurit şi pădurea – aia care mai e şi pe care a prins-o Paştele, dar n-o mai prinde Crăciunul! Cum suntem iuţi la muncă şi buni la treabă, cu o drujbă şi trei topoare până la toamnă vedem, direct, de pe Dealul Bucovăţului, şi Bucureştiul, şi Sofia şi Belgradul! Clujul o să fie la doi paşi, iar Suceava iote, colea, cât vezi cu ochiul liber! O să ne plimbăm pe Jiu cu scuterele şi pe Olt cu trotinetele copiilor. Când o să vrem un pic de umbruţă fie ne uităm la televizor, fie punem pătură sub un balcon sau ne cumpărăm un lepidodendrom de la hipermarketul din colţ…

E bine primavara că e verde, că natura renaşte, se schimbă sângele, prinzi chef de viaţă şi îţi pier din minte gândurile rele. Îţi vin ale bune!

Anul trecut, tot de Paşte, conform normelor europene, n-am mâncat miel, n-am făcut drob, n-am gustat stufatul, n-am pus de ciorbă! Până să prind eu bine mişcarea m-am trezit, faţă-n faţă, cu o arătare de miel australian care arăta ca un maidanez amărât şi costa cam cât o jumătate de târlă de pe la noi!

Prin pieţe, multă lume bolnăvicioasă, cu febră mare şi cu prețuri de te doare capul, burta și salariul mediu pe economie! Auzi, dumneata, comedie ! 29, 36, 38 de lei kilogramul de miel în galantare ! Ce-o fi mâncat? Jăratec?Iarba fiarelor? Papară domnească? Cine a apucat anul ăsta miel cu 25 de lei poate considera c-a dat norocul peste el! A fost binecuvântat de ministrul Agriculturii și i-a pus programul „Alege oaia!” mâna-n cap! Sau pe cap! C-aşa facem noi, la ofertă, de Sărbători! Ba ne facem şi puţină reclamă ca să prostim pe faţă publicul spectator și mai puțin consumator! „Veniţi la noi, numai la noi, noi suntem cei mai ieftini, la noi e aproape pe degeaba, vă dăm şi-n rate, vă ducem şi acasă, vă mai dăm şi ceva în plus!…”

Aiurea! De sărbători – şi asta se-ntâmplă-ntotdeauna! – facem cumva şi mai adăugăm un 10 – 15 – 20 la sută! Şi la ouă, şi la ulei, şi la zahăr, şi la… tot! Oţetul nu se scumpeste de Paşte! Se scumpeşte toamna! Carnea de porc se scumpeşte de Crăciun, florile se scumpesc de 8 martie, gigacaloria în mijlocul lui decembrie!

Toată lumea vrea să-şi scoată pârleala, dintr-odată, în 24 de ore, pe spinarea aceloraşi cotizanţi care stau la coadă pe la ghişee, pe la rafturi, pe la mese şi tejghele! 38 de lei kilogramul de miel!?… Dar ce e, frate, e aurit, a supt lapte de cuc?!…

Așa că, cei mai mulți, s-au reorientat din mers: sarmale, salată de boef, piftii, curcan și… porc. Nici la Crăciun n-am văzut atâta vânzoleală ca acum la fleici, antricoate și cârnăciori. La ciolane afumate și slănină cu usturoi…

La o aşa vreme, cum niciodată nu-i prea târziu, gospodarii bat covoarele. La iuţeală, cu furie, dar şi cu grijă să nu le cadă floricelele pe pantofi. Gospodinele au umplut bucătăriile de făină şi cuptoarele cu prăjituri. Joi s-au colorat ouăle – roşii, verzi, marmorate. Miroase frumos prin unele case! Prin altele miroase a supermarket. Nici nu-i de mirare – se fac ultimele mici cumpărături” pentru Sfintele Paşti.

Mie soţia mi-a scris lista ştiinţific ca să nu mă-ncurc: în ordine alfabetică. De la A la Z. De la apă – că nu mai avem! – până la zahăr – că s-a terminat! N-a găsit nimic cu K, X, Y şi cu Q! În rest – brânză, cartofi, drojdie, eugenii, făină, gelatină, hârtie de copt, iaurt, jeleu, lămâi, lapte, margarină, mălai, nuci, orez, piper, rahat, sare, stafide, turtă dulce, ţelină, ulei, vin. Vinul l-am pus eu ca să completez alfabetul.

Cam astea-ar fi pregătirile pentru sărbătorile de Paşte. Un covoraş de bătut, un gemuleţ de spălat, un prăfuleţ de şters, o prăjiturică de copt, un mieluţ de hărtănit, un ouţ de roşit, un vinuţ de răcit…

E bine primăvara, e bine de Paşte! Eşti mai bun, mai mărinimos, mai darnic, mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de cele sfinte! Suntem (cei mai mulţi dintre noi) mai curaţi! Şi, uite de ce, întotdeauna noi, ăştia, mai amărâţii, avem… Sărbători fericite!

 

ULTIMA ORĂ

Sport12 ore ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National12 ore ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional12 ore ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional13 ore ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regional13 ore ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional13 ore ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional14 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON