DE ACTUALITATE

Munciti mult?

Extrem de raspandit in unele tari si medii profesionale, programul de lucru prelungit este asociat cu un risc crescut de afectiuni coronariene si de accident vascular cerebral (AVC).

Analizand datele existente in studii efectuate pe 600.000 de persoane din Europa, Statele Unite si Australia, cercetatorii au descoperit ca peste 55 de ore lucrate pe saptamana sporesc cu 33% riscul de AVC si cu 13% pe cel al unei boli coronariene fata de o saptamana de lucru de 35-40 de ore, se arata intr-un amplu studiu aparut joi in revista britanica The Lancet si preluat de AFP.

La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta dupa ce au observat sapte-opt ani barbati si femei care nu aveau nicio boala cardiovasculara la inceputul studiului. Evaluarea a fost facuta luandu-se in consideratie si alti factori de risc cardiovascular – fumat, consum de alcool sau sedentarism-, se precizeaza in articolul publicat de revista britanica.

Autorii afirma ca riscul de AVC creste paralel cu durata programului de lucru – cu 10% la persoanele care lucreaza intre 41 si 48 de ore si cu 27% la cele care muncesc la serviciu intre 49 si 54 de ore pe saptamana.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: