DE ACTUALITATE

Muzeu al transhumantei la Valcea

O şcoală- monument din comuna vâlceană Vaideeni va deveni Muzeul Transhumanţei, în urma unui proiect european, iar în acest loc vor fi expuse unelte specifice oieritului, hărţi cu migraţia păstorilor ardeleni, dar şi o stână.

“Ideea este mai veche, a fost discutată cu reprezentanţi ai comunităţilor de ciobani din toată Oltenia de sub munte, dar şi din Muntenia. Este foarte important de marcat, ca studiu documentar şi muzeal, istoria noastră, a ciobanilor veniţi de peste munţi şi care s-au aşezat în vechiul regat. Şcoala-monument, care a împlinit peste un secol de existenţă, se pretează la acest muzeu. Mai ales că în apropiere se află şi centrul de promovare turistică. Acest muzeu nu va fi doar unul al Vaideeniului, el va strânge date şi elemente din toate localităţile de sub munte, unde s-au aşezat păstorii din Ardeal.

Aşa se va afla de ce în Argeş, Dâmboviţa, Gorj sau Vâlcea există sate care se numesc Ungureni, Munteni, Sălişte, etc”, a declarat, primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă, citat de ramnicuvalceaweek.ro.

Vaideeniul este o localitate reprezentativă din Vâlcea, considerată a fi întemeiată de ciobanii ardeleni, deşi migraţia acestora este cunoscută în tot nordul judeţului – Voineasa, Mălaia, Câineni, Boişoara, Milcoiu, Băbeni.

Istoricii afirmă că în secolele XVII – XVIII s-a produs cea mai mare migraţie a ciobanilor din Transilvania, din judeţele Alba, Sibiu, Hunedoara şi Braşov, aceştia plecând cu întreaga familie sau de multe ori sate întregi, din cauza politicii Imperiului Habsburgic.

 

 Sursa: ramnicuvalceaweek.ro

%d blogeri au apreciat: