DE ACTUALITATE

Noi amenințări pentru SUA. Coreea de Nord ia în calcul atacarea teritoriului american Guam

Coreea de Nord a anunţat că ia în calcul un atac cu rachete vizând teritoriul american Guam, din Pacific, relatează BBC News.

Presa oficială de la Phenian a făcut anunţul, citând un comunicat al armatei, la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat Coreea de Nord cu “foc şi furie”.

Potrivit agenţiei de presă nord-coreene, KCNA, Phenianul „analizează atent plantul operaţional pentru a declanşa un foc cuprinzători în zonele din jurul Guam”, folosind rachete cu rază de acţiune intermediară până la lungă de tip Hwasong-12. SUA au desfăşurate bombardiere strategice în zonă.

Preşedintele american Donald Trump a promis marţi ”focul” Coreei de Nord, în cazul în care aceasta continuă să ameninţe Statele Unite, pe fondul dezvoltării arsenalului nuclear nord-coreean.

”Coreea de Nord ar face mai bine să nu profereze ameninţări la adresa Statelor Unite”, a declarat Trump de la clubul său de golf de la Bedminster (New Jersey), unde se află în concediu.

”Ele (ameninţările) se vor lovi de foc şi furie”, a adăugat el, promiţând o reacţie de o amploare ”pe care lumea n-a mai văzut-o până acum”.

Anterior, presa americană a scris că Phenianul a reuşit să miniaturizeze suficient o bombă nucleară pentru a o pune într-una dintre rachetele sale intercontinentale, potrivit concluziilor secrete ale unor experţi din cadrul spionajului american.

Alt raport oficial american arată că dictatorul nord-coreea Kim Jong-un dispune de aproximativ 60 de bombe atomice.

Regimul de la Phenian a avertizat luni că înăsprirea sensibilă a sancţiunilor ONU nu-l va împiedica să-şi dezvolte arsenalul nuclear, ameninţând Statele Unite că le vor ”face să plătească preţul crimei lor (…) de o mie de ori”.

La iniţiativa Washingtonului, Consiliul de Securitate al ONU a impus Coreei de Nord sancţiuni care ar putea să o coste un miliarde de dolari dn veniturile anuale, restrângând totodată schimburi economice cruciale cu China, principalul ei aliat şi partener economic.Noile sancţiuni internaţionale vizează o interdicţie pentru mai multe exporturi, inclusiv cărbune, care au o valoare de peste un dolar.

Guvernatorul de Guam dă asigurări că avertismentul Phenianului nu reprezintă o ameninţare

Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a declarat miercuri că avertismentul Coreei de Nord privind un posibil atac cu rachete vizând teritoriul din Pacific nu reprezintă o ameninţarem iar insula este pregătită pentru “orice eventualitate”, măsuri de protecţie fiind amplasate strategic pentru a apăra populaţia, relatează Reuters.

“Guam este teritoriu american (…). Nu suntem numai o instalaţie militară”, a subliniat guvernatorul.

Calvo a precizat, într-un mesaj video online, că a contactat Casa Albă şi a fost anunţat de Departamentul Apărării şi de cel pentru Securitate Internă că nu există o schimbare în nivelul ameninţării.

El a precizat că va convoca o întâlnire cu comandantul armatei din Guam şi cu serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă pentru a discuta despre cât de pregătiţi sunt.

Sursa: News.ro

%d blogeri au apreciat: