DE ACTUALITATE

Noi focare de pestă porcină africană, confirmate în Olt

Noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în Olt. Virusul a ajuns în gospodării din Ipoteşti, Studina, Gura Padinii şi Orlea Autorităţile s-au întrunit, ieri, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt pentru a dispune noi măsuri, pentru limitarea extinderii epidemiei. În afara noilor focare, la nivelul judeţului mai evoluează alte 31, localitățile afectate fiind: Cilieni, Ianca, Dăneasa, Sprâncenata, Slăveni (Gostavăţu), Stoeneşti, Drăgăneşti-Olt, Văleni. Potrivit datelor furnizate de DSVSA Olt, la nivelul judeţului au fost ucişi preventiv peste o mie de porci.

Mii de porci din gospodăriile din judeţul Giurgiu sunt ucişi preventiv în aceste zile de către autorităţile sanitar-veterinare din cauza epidemiei de pestă porcină africană. Specialiştii spun că boala se extinde cu rapiditate şi de aceea este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau transportul porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie. Sunt înregistrate oficial în județ 108 focare de boală la porcii domestici și 21 de cazuri la porcii mistreți, pe șapte fonduri de vânătoare.

Pesta porcină africană se extinde şi în judeţul Teleorman. În ultimele zile virusul a fost confirmat şi în probele prelevate de la cadavre de porc domestic dintr-o gospodărie din comuna Bragadiru. În urma confirmării diagnosticului s-a dispus uciderea preventivă a animalelor din comună. În total, în judeţul Teleorman au fost sacrificaţi aproape 5.800 de porci şi au fost confirmate 230 de focare. Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman cere cetăţenilor să anunţe orice suspiciune de boală. Proprietarii animalelor afectate de pesta porcină africană vor fi despăgubiţi de stat în condiţiile prevăzute în legislaţie.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: