Connect with us

Fapt divers

Nu cad greu la stomac

Înlocuiesc și carnea.

Published

on

În salate, crude sau coapte, fierte sau semicălite, ciupercile sunt alimentul-minune care ajută la menţinerea sănătăţii.

Datorită proteinelor valoroase din compoziţia sa, ciuperca este înlocuitorul ideal al cărnii, întăreşte imunitatea, combate oboseala şi previne cancerul şi bolile cardiovasculare.
În vechiul Egipt era considerată un aliment miraculos care ajuta la menţinerea unei vieţi îndelungate. Avantajele ciupercilor sunt numeroase, pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, se digeră uşor şi au puţine calorii – doar 20 de calorii la 100 de grame, nu conţin colesterol deloc.

Datorită unor aminoacizi din compoziţie, în special glutamatului, ciupercile seamănă la gust cu carnea. “Dieta cu ciuperci contribuie la întărirea imunităţii, combate oboseala, astenia şi previne bolile cardiovasculare şi cancerul. Toate aceste proprietăţi se datorează substanţelor active care se găsesc în ciuperci: complexul vitaminic B, vitaminele C, D şi E şi minerale (potasiu, calciu, fosfor, sodiu şi zinc)”,  explică Daniela Stan, medic de familie.

Ciupercile sunt singurele alimente ne-animaliere care conţin vitamina D.

646x404-2

Această vitamină este esenţială pentru sistemul osos, este prima vitamină care se dă unui nou-născut, vitamina care fixeaza calciul în oase şi vitamina care se produce în corpul uman  prin acţiunea razelor solare. O cura de 3- 4 săptămâni, spun medicii, în care să nu lipsească ciupercile de pe masă, face sistemul imunitar rezistent în faţa frigului, iar vitamina D, care iarna nu prea avem de unde o lua, îşi va reface indicele valoric necesar sănătăţii. De ce e bine să mânânci ciuperci Controlează greutatea: Un studiu a demonstrat că înlocuirea cărnii roşii cu ciuperci champinion poate ajuta la pierderii surplusului de greutate corporală.

Fie ca sunt ciuperci albe, champignon, ghebe, hribi sau pleurotus ori gălbiori, ciupercile sunt alimente care nu cad greu la stomac, se digeră foarte repede, înlătură senzaţia de foame. Întăresc imunitatea: Seleniul care se afla in ciuperci este un luptător natural cu tumorile cancerigene, dar şi un mineral care previne îmbolnăvirea inimii.

Oferind saţietate şi această bogatie de minerale, ciupercile sunt un bun aliment recomandat în dietele de slăbire, dar şi pentru menţinerea imunităţii la nivelul de anti-îmbolnăvire. Alungă stresul: Zincul existent în ciuperci ajută la eliminarea stărilor depresive, iar potasiul reglează tensiunea arterială.

Vindecă formele incipiente de cancer: Ciupercile reglează nivelul glicemiei din sânge, dar în funcţie de specie conţin diverşi antioxidanţi care ei înşişi pot duce către vindecarea tuberculozei sau a formelor incipiente de cancer.

Sursă excelentă de proteine: Conform specialiştilor, comparativ la 100 gr ciuperci, caloriile sunt 35,  proteinele 5, lipidele 0,5, iar glucidele 2,5,  în timp ce carnea de porc grasă la acelaşi gramaj conţine 340 calorii, 15 proteine, lipide 30, iar glucide deloc, iar carnea de pui 142 calorii, 21 proteine, 6 lipide şi glucide, din nou, deloc.

Organismul uman valorifică 90% din calităţile ciupercilor, pe când din carne nu poate lua decât aproximativ 40%.