Connect with us

Fapt divers

Oameni de știință finanțați de UE dezvăluie prima imagine cu o gaură neagră

Published

on

Comisia dezvăluie astăzi, 10 aprilie, prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată, obținută de Event Horizon Telescope, o rețea de colaborare științifică în care sunt implicați oameni de știință finanțați de UE. Această descoperire importantă constituie o dovadă vizuală privind existența găurilor negre și oferă noi perspective științei moderne.

Prima observare a unei găuri negre este rezultatul colaborării internaționale la scară largă numite Event Horizon Telescope (EHT), în cadrul căreia cercetători finanțați de UE au avut un rol esențial. Această importantă realizare științifică marchează o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul în care înțelegem găurile negre, confirmă predicțiile teoriei relativității generale a lui Albert Einstein și deschide noi căi de cercetare a universului nostru. Prima imagine a unei găuri negre realizată cu succes a fost dezvăluită în cadrul a șase conferințe de presă care au avut loc simultan astăzi, 10 aprilie, în diverse locuri din lume.

Finanțarea acordată de UE prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare a constituit un sprijin crucial pentru EHT. Mai exact, UE a finanțat trei dintre oamenii de știință de elită și echipele lor implicați în descoperire și a sprijinit dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de telescoape mari esențiale pentru succesul proiectului.

Rezultatele de azi se adaugă numeroaselor realizări ale programelor UE de finanțare a cercetării și inovării – Orizont 2020 și programele-cadru precedente. Pentru a continua acest succes, Comisia a propus Orizont Europa, cel mai ambițios program de până acum al UE, pentru a menține UE în avangarda cercetării și inovării la nivel mondial.