Connect with us

Evenimente

Ochelarii de soare. Cum ii alegem?

Testul care te asigură că ți-ai ales ochelarii de soare potriviți.

Published

on

Esenţiali în protecţia ochilor împotriva razelor solare nocive, ochelarii de soare te pot scăpa de multe probleme, cum ar fi cataracta sau alte afecţiuni ale ochilor care pot cauza leziuni ale vederii sau chiar orbire. De aceea, este important să știi să alegi perechea potrivita pentru tine!

Preţul nu este o asigurare a calităţii în ceea ce privesc ochelarii de soare, dar că este foarte puţin probabil ca o pereche ieftină să aibă lentile cu protecţie solară adecvată.

TEST! Pentru a testa calitatea optică, învaţă să faci un mic test. Fixează-ţi vederea pe o margine verticală sau o linie şi mişcă-ţi capul înainte şi înapoi. Dacă există orice urmă de distorsionare a liniei, înseamnă că lentilele nu sunt sigure din punct de vedere optic şi că ar trebui să alegi altă pereche.

Alege ochelari care te protejează 100% de razele UVA şi UVB!

Aceştia vin cu o etichetă care indică procentul de protecţie oferit şi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • Să aibă lentile care blochează 99%-100% radiaţiile UVB şi UVA
  • Să aibă protecţie UV 400 (aceasta blochează razele de până la 400 de nanometrii, ceea ce înseamnă că ochii tăi vor fi protejaţi şi de cele mai mici urme de raze ultraviolete)
  • Să reflecte cu 70%-90% lumina vizibilă
  • Să fie potriviţi ca şi culoare şi să nu provoace dificultăţi ale vederii
  • Să aibă lentile care permit recunoaşterea clară a tuturor culorilor

Alege culoarea potrivită!

Având în vedere că te-ai asigurat deja că te protejează 100% de razele nocive ale soarelui, culoarea mai închisă a lentilelor nu le face să fie mai eficiente decât cele mai deschise. Cu toate acestea, nuanţa joacă un rol important în percepţia culorilor.

Lentilele galbene te pot pune în dificultate atunci când eşti la semafor, de exemplu, în timp ce lentilele gri, verzi sau maro minimizează distorsiunile de culoare şi sunt o alegere mai bună atunci când eşti în spatele volanului.

tens-sunglasses

Şi ţine minte că nu doar protecţia UV contează atunci când vine vorba de ochelari şi că ar trebui să ţii cont şi de următoarele aspecte:

  • Lentilele fotocromice – se închid sau se deschid la culoare în funcţie de lumină. Cu toate acestea, au nevoie de puţin timp pentru a se adapta la diferite condiţii de iluminare.
  • Lentilele de policarbonat – oferă protecţie la impact, fiind utile în timpul activităţilor sportive şi potenţial periculoase.
  • Lentilele-oglindă – reduc lumina vizibilă, făcând totul să pară mai întunecat.
  • Lentilele degrade – închise la culoare în partea de sus şi mai deschise în partea de jos, reduc efectul de orbire în cazul reflexiei de lumină, fiind utile la condus.
  • Lentilele dublu degrade – închise la culoare în partea de sus şi jos, dar deschise la culoare în mijloc. Sunt utile în practicarea sporturilor de iarnă sau pe apă, dar nu şi la condus.

Dacă petreci mult timp în jurul apei, optează pentru lentile polarizate!

Acestea reduc efectul de orbire, prin filtrarea luminii reflectate în suprafeţe cum ar fi apa sau oglinzile. Acest tip de ochelari sunt o opţiune bună pentru surferi sau schiori.

flip-flop-Sunglasses-2560x1600

 

 

 

 

 

 

 

 

csid.ro