DE ACTUALITATE

Olt. Pesta porcină se extinde

Pesta porcină africană se extinde în alte localități ale județului Olt. Potrivit reprezentanților DSVSA Olt, în ultimele zile, în comuna Sprâncenata, au apărut cazuri noi de pestă porcină africană, deși în urmă cu câteva săptămâni virusul părea să fie stopat. În ultimele 24 de ore, s-a luat decizia uciderii preventive a porcilor din satele Sprâncenata și Uria.

La primele ore ale dimineții, reprezentanții DSVSA Olt au mers în comuna Sprâncenata pentru uciderea preventiva a porcilor, dupa ce numărul focarelor de pesta a ajuns la zece, la care se adaugă încă o suspiciune. Localnicii se așteptau la această măsură preventivă din partea autorităților și în ultimele zile au tăiat aproape toți porcii din comună. 

În acest moment, pesta porcină africană evoluează în 15 localități și sunt confirmate 71 de focare: Cilieni-7 focare, extravilanul localității Ianca-3 focare, Ianca-1 focar, Dăneasa-2 focare, Sprîncenata-10 focare, Slăveni (Gostavățu)-10 focare, Stoenești-9 focare, Drăgănești Olt-2 focare, Văleni-2 focare, Orlea-17 focare, Studina-1 focar, Gura Padinii-4 focare, Ipotești-1 focar, Colonești-1 focar, Grojdibodu-1 focar. 

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbatici de care au cunoștință. 

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație, se arata într-un comunicat de presa remis de DSVSA Olt.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Există riscul ca, la iarnă, să nu poată fi alimentaţi cu gaze toţi consumatorii (audio)

Închide