DE ACTUALITATE

Omagiu Dumitru Brezulescu

       Primăria Orașului Novaci prin Casa de Cultură Novaci, Obștea Banca Gilortul Novaci și Liceul Teoretic Novaci, în parteneriat cu Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Statului organizează vineri, 20 septembrie 2019, începând cu ora 10:00, Simpozionul  „140 de ani de la nașterea lui Dumitru Brezulescu”. Evenimentul va avea loc în amfiteatrul Liceului Teoretic Novaci, având ca invitați reprezentanti ai unor instituții locale și județene, profesori de istorie, reprezentanți ai presei, tineri și localnici interesați de trecutul, prezentul și viitorul orașului Novaci.

        Organizatorii și-au propus să readucă în prim plan personalitatea unui fiu al Novaciului, un model de viață și acțiune, un novăcean care și-a pus viața în slujba comunității, pentru binele semenilor. Acest om este Dumitru Brezulescu, născut la Novaci în anul 1879, licențiat în drept cu „Magna cum laude”, doctor în științe juridice la Paris, deputat în anii 1912 – 1916.

       Novăcenii l-au iubit pe Dumitru Brezulescu pentru că, prin înființarea Băncii Populare „Gilortul”, în anul 1902,  bazându-se pe o politică financiară orientată spre ajutorarea prin cooperare a localnicilor, a reușit să cumpere Moșia Novaci și să o împartă cu chibzuință si corectitudine novăcenilor săraci, a sprijinit învățământul local, a  susținut, a organizat și a participat la construcția actualei Transalpina pe vechiul drum cunoscut doar de localnici, existent de pe vremea romanilor. Mintea strălucită a lui Dumitru Brezulescu, ideile sale novatoare au închis ușa sărăciei la Novaci prin tot ceea ce a făcut în scurta sa viață, a transformat o localitate săracă într-una prosperă.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
S-a deschis a treia rundă de înscrieri WiFi4EU

Închide