DE ACTUALITATE

Personalitatea zilei: Dolly Parton!

A scris peste 3.000 melodii si a vandut mai mult de 100 millioane de discuri si are o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Împarte cu prietenii tăi

Dolly Rebecca Parton (născută 19 ianuarie 1946 ) este o cantareata, multi-instrumentistă, actriță, autoare, femeie de afaceri și filantroapă americană. Munca sa artistică cea mai cunoscută a fost în domeniul muzicii country.

Parton s-a născut într-o zonă rurală a comitatului Sevier, statul Tennessee, ca cel de-al patrulea copil al lui Robert Lee Parton, un fermier care cultiva tutun, și a soției sale, Avie Lee. Parton descria mai târziu starea familiei sale ca fiind „săraci lipiți pământului.” Plata doctorului pentru nașterea viitoarei vedete fusese de un sac de fulgi de ovăz.

În primele sale cântece, muziciana a descris sărăcia lucie a familiei sale. Câteva dintre aceste melodii sunt „Coat of Many Colors” și „In the Good Old Days (When Times Were Bad)”. Familia locuia departe de orice așezare umană, într-o cabană, având doar o singură încăpere, la nord de Greenbrier Valley din lanțul montan Great Smoky Mountains, o zonă predominant penticostală. Multe din primele sale preformanțe au fost în biserică, împreună cu familia sa.

In 1971 Parton a lansat pe piata albumul intitulat Joshua, care a avut succes, in acelasi an a lansat si Coat of Many Colors, iar in 1974 lanseaza albumul intitulat Jolene, care a fost un mare succes atat in SUA cat si in Canada, iar single –ul a fost nr 1 conform publicatiei Hot Country Songs, iar in 2004 a fost recunoscut de catre cei de la revista Rolling Stone ca unul din cele mai bune cantece ale tuturor timpurilor.

In 1976 semneaza un contract pentru un show de varietati intitulat Dolly!, in care avea numerosi invitati ca  Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Karen Black si Kenny Rogers. Cu toate ca a fost un succes, acest show nu a avut decat un singur sezon.

In 1980 a debutat ca atrita in comedia 9 to 5, pentru interpretarea acestui rol fiind nominalizata la Globul de Aur. De asemeni a fost nominalizata la acelasi premiu si pentru tema muzicala a filmului.

In 1985 a lansat albumul de studio Real Love. Single-ul omonim a fost interpretat in duet cu Kenny Rogers, ocupand locurile 1 si 91 in topurile country si pop.

In 1996 Parton a implementat un program de alfabetizare numit Imagination Library (Biblioteca Imaginara), in Tennessee. Anual distribuie 2.500.000 de carti.

Pana azi a scris peste 3.000 melodii si a vandut mai mult de 100 millioane de discuri. Pentru compozitiile sale are o stea pe Hollywood Walk of Fame din 1984, de asemeni are o stea in Nashville Star Walk.

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Gândul zilei

Închide