Connect with us

National

Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din 8 judeţe

61 594 de porci ucişi şi despăgubiri de 148 140 de lei

Published

on

Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate în total 545 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluţia bolii este extrem de agresivă, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până la aceasta dată au fost ucişi 61.594 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, iar despăgubirile acordate până în prezent se ridică la 148.140 lei.

Situaţia evoluţiei focarelor de PPA, detaliat, se prezintă astfel: în regiunea de nord-vest a României, în judeţul Satu Mare sunt 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 9 cazuri la porci mistreţi, în judeţul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, iar în judeţul Sălaj – două cazuri la mistreţi. În regiunea de sud-est a României, în judeţul Tulcea sunt 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populaţiei, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploataţii comerciale industriale şi 17 cazuri la porci mistreţi, în judeţul Brăila sunt 14 focare în gospodăriile populaţiei, în judeţul Constanţa – 16 focare în gospodăriile populaţiei, în judeţul Ialomiţa – 16 focare în gospodăriile populaţiei, iar în judeţul Galaţi există un focar într-o gospodărie.

Prin focar de PPA se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane, precizează ANSVSA.

Autoritatea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. În acest sens, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

În ceea ce priveşte despăgubirile, la nivel naţional până la data de 2 august 2018 au fost plătite 56 dosare, în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare, în sumă totală de 2,065 milioane de lei, urmează să fie date în plată.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic şi social.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

ULTIMA ORĂ

Regional18 minute ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regional37 de minute ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional56 de minute ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regionalo oră ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

Regionalo oră ago

391 de elevi din 39 de licee vocaționale participă la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală și Vocală la Craiova

În perioada 18-21 aprilie, Craiova găzduiește una dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din țară, Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală,...

Regional6 ore ago

Jandarmii donează sânge pentru viață!

International8 ore ago

Două grupuri de români au rămas blocate pe aeroportul internaţional din Dubai, după inundaţiile de acum două zile

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON