DE ACTUALITATE

Plăţi privind bunăstarea animalelor. Campania 2018

Sheep and lambs on pasture

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Măsurii 14T (fosta măsura 215) – Plăţi privind bunăstarea animalelor, Campania 2018, care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi nebancare ce au încheiat convenţii cu APIA pentru anul de cerere 2018.

Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată în perioada 03.01.2018-31.01.2018 aferentă anului de angajament 01.01.2018 – 31.12.2018, pentru Măsura 14T – Plăţi în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine sau – pachetul b) păsări.

De asemenea, prin adeverinţă se confirmă valoarea de 70% pentru pachetul a) porcine si 70% pentru pachetul b) păsări din valoarea sumei solicitate în cererea de plată aferentă anului de angajament 01.01.2018-31.12.2018.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită beneficiarului pentru Plăţile privind bunăstarea animalelor, Campania 2018.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul National de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SĂ (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 50/ 2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.703/ 2013 pentru aprobarea condiţiilor în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiar-bancare şi nebancare şi APIA, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate de instituţia noastră în baza adeverinţelor eliberate, dobândă aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

În ce priveşte comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente, să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii.

Toate convenţiile încheiate între APIA, instituţiile bancare şi nebancare şi FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituţiei, la adresa: www.apia.org.ro, în secţiunea Convenţii, Acorduri, Protocoale. 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: