Connect with us

International

Poluarea ucide 48.000 de oameni pe an in Franta!

Poluarea este a treia cauză de mortalitate care poate fi prevenită, după fumat și alcool.

Published

on

Poluarea aerului dată de particulele fine este responsabilă de moartea a 48.000 de oameni în fiecare an în Franța, ceea ce face din ea a treia cauză de mortalitate care poate fi prevenită după fumat și alcool, potrivit unui studiu publicat marți, citat de agenția France Presse, informează agerpres.ro

Decesele cauzate de poluarea legată de activități umane (transport, industrie, încălzire cu combustibili fosili cum ar fi petrolul, agricultura etc.) reprezintă nouă la sută din decesele din Franța continentală (cu excepția insulei Corsica și a teritoriilor de peste mări, cuprinzând 62 milioane de locuitori), conform unui studiu efectuat de Santé Publique France.

Astfel, poluarea aerului se situează pe locul al treilea în ceea ce privește mortalitatea, după tutun (78.000 de decese pe an) și alcool (49.000 de decese), a declarat profesorul François Bourdillon, președintele director general al acestui organism public, adăugând că aceasta este o „specie de moarte invizibilă”.

Acest tip de poluare reprezintă o pierdere a speranței de viață pentru o persoană sub 30 de ani care poate depăși doi ani, menționează studiul.

Pierderea speranței de viață este, în medie, mai mare în orașele mari (15 luni și chiar mai mult), dar nu sunt ferite nici zonele rurale (nouă luni).

Harta concentrațiilor de particule fine arată că nivelul lor este cel mai ridicat în mari zone urbane cum ar fi regiunea Paris, nord-estul Franței și axa Lyon — Marsilia.

Peste 34.000 dintre aceste 48.000 de decese pot fi prevenite în fiecare an prin diminuarea nivelurilor de particule fine, potrivit unuia dintre scenariile reținute de către autorii studiului.

Cu toate acestea, cifrele mortalității din acest nou studiu nu sunt în creștere în comparație cu rezultatele celor anterioare, observă Sylvia Medina, coordonator al programului „Air Santé”.

Studiul francez confirmă cercetările europene din cadrul programului „Clean air for Europe” care a evaluat mai mult de 40.000 de decese legate de poluarea în Franța.

Un impact asupra sănătății, pe termen lung este declanșat de la o concentrație de 80 micrograme de PM10 (particule cu diametrul mai mic 10 microni) pe metru cub de aer.

Expunerea la poluarea aerului, inclusiv la particule fine, contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare (infarct miocardic etc.), respiratorii sau neurologice și a cancerului. Ea favorizează tulburări în reproducere și în dezvoltarea copiilor, a mai adăugat Sylvia Medina, citată de AFP.