Connect with us

National

Precizări de la Ministerul Afacerilor Interne

Procesul de vot a început fără probleme deosebite

Published

on

Astăzi, 24 noiembrie, la sediul MAI, a avut loc o declaraţie de presă susţinută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, având ca temă misiunile structurilor ministerului pentru buna desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din 24 noiembrie 2019 – Tur 2:

„Având în vedere experienţa primului tur al alegerilor, astăzi, la nivel naţional, este mobilizat un dispozitiv de peste 39.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi lucrători de la alte structuri operative: 20.000 de angajaţi ai MAI răspund de paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară, peste 3.600 de specialişti din MAI vor verifica şi soluţiona sesizările privind posibilele incidente electorale, iar restul de efective mobilizate vor asigura ordinea publică la nivel naţional.

În afara dispozitivului angrenat în misiunile de astăzi, peste 17.000 de angajaţi ai MAI au asigurat paza secţiilor de vot începând de ieri de la ora 18 şi până în această dimineaţă, când le-au predat preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

În legătură cu incidentul de aseară din judeţul Prahova, precizez că mai multe persoane, aflate în stare de ebrietate, au intrat în curtea grădiniţei din localitatea Drăgăneasa, unde este amplasată secţia de votare, şi au manifestat acte de violenţă împotriva poliţistului aflat în serviciul de pază. A fost nevoie de folosirea armamentului, unul dintre agresori, cel care era şi cel mai violent, fiind rănit şi transportat la spital. În prezent se află în afara oricărui pericol.

Menţionez că, în sprijinul poliţistului care a procedat conform legii, a intervenit o grupă din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Prahova, care a rămas în dispozitiv şi pe timpul nopţii. Toţi agresorii au fost identificaţi, iar cercetările continuă sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice faţă de doi suspecţi, printre care şi cel rănit, urmând ca în cursul zilei de astăzi să extindă cercetările şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi atac asupra secţiei de vot. Suspectul rănit se află sub pază la spital, iar celălalt este reţinut. Totodată, se continuă cercetările şi cu privire la alte şapte persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice.

La nivel naţional, procesul de vot a început fără probleme deosebite.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia toate măsurile necesare, inclusiv măsurile de ordine, pentru ca alegerile să decurgă în cele mai bune condiţii.

Persoana, care refuză să respecte dispoziţiile preşedintelui secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii, va primi o amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

Atribuţiile preşedintelui secţiei de vot se întind şi în afara localului de votare, în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 m.

Pentru menţinerea ordinii, preşedintele secţiei de votare poate apela la reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

La scrutinul de astăzi, pot vota cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani. 536 de tineri au împlinit chiar astăzi această vârstă.

NU AU DREPT DE VOT: debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care se află în ţară, pot vota în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Cetăţenii români care votează în străinătate şi cei care votează în România, dar au domiciliul în străinătate, pot vota cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să voteze, dar nu deţin acte de identitate valabile, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor judeţene şi Direcţiei din Bucureşti să lucreze cu publicul şi astăzi, până la ora 21.00.

Alegătorii care se află în ţară pot vota la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Cetăţenii, care, însă, la momentul votului nu se află în localitatea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot vota la orice secţie de votare din localitatea unde se află.

Membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorii de calculator şi efectivele care asigură menţinerea ordinii pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea, iar persoanele care au mobilitate redusă pot vota la orice secţie de votare care le asigură accesul la vot.

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum şi persoanele aflate în arest la domiciliu, reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale, cu condiţia să fi depus cerere în acest sens în termen legal.

648 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române au formulat cerere pentru a vota astăzi.

Doresc să vă reamintesc acum sancţiunile pentru principalele contravenţii şi infracţiuni electorale:

Continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Aceeaşi amendă se aplică persoanelor care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare între orele 7,00-21,00.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoana care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.”