DE ACTUALITATE

Prognoza agrometeo

Săptămâna 03 – 09 iulie 2015.

Împarte cu prietenii tăi

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul perioadei va intra treptat într- un proces de încălzire, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16…25°C, în primele zile ale intervalului, limite apropiate de normalul perioadei și 18…28°C, spre sfârşitul perioadei, cu 1…4 °C peste mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului va oscila între 22…34°C, la nivelul întregii țări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 9…21°C, în majoritatea zonelor agricole. Sunt posibile ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și local de căderi de grindină. Izolat, în primele zile, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Crişana, Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Dobrogea, estul şi sudul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei. Aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei şi Olteniei, local în centrul Banatului şi al Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi- viticole vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod obişnuit şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică. Orzul şi grâul de toamnǎ vor înregistra fazele de maturitate în lapte, cearǎ şi deplinǎ (10-100%), precum și recoltarea, în cea mai mare partea a zonelor de cultură. Cultura de rapiţă își va definitiva faza de coacere a boabelor în silicve (80-100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) și recoltare. În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge înfrunzirea (12-25 frunze), formarea calatidiului (10-100%) și înflorirea (10-50%). Porumbul își va finaliza formarea frunzei a treia (100%), continuându-se totodată înfrunzirea (10-20 frunze), apariția paniculului (10-100%) şi mătăsirea (10-50%). În aproape toate zonele de culturǎ, la sfecla de zahǎr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar (20-27 frunze), alungire şi îngroşare a axei hipocotile (50- 100%). Cartoful din principalele bazine specializate va înregistra creşterea lăstarilor laterali (40-100%), formarea/creşterea tuberculilor (30-100%), îmbobocirea şi înflorirea (10-100%). În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla la creșterea lăstarilor, frunzelor şi a rodului, precum și recoltarea la speciile ajunse la maturitatea deplină. La viţa de vie se vor semnala fazele de înfrunzire, înflorire, iar soiurile timpurii de masă vor parcurge formarea şi creşterea boabelor. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate

Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a fructelor de sezon și a culturilor de toamnă. Combaterea buruienilor (erbicidări, prașile manuale și mecanice) la culturile de primăvară. Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole unde se mențin deficite de apă în sol. Combaterea bolilor şi a dăunătorilor prin aplicarea de tratamente fito-sanitare la speciile pomi-viticole. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
3 IULIE – FANTANA CU CAI

3 iulie - Fântână cu cai. Text și lectură: Gabriela Rusu-Păsărin. Sursa foto: www.adevarul.ro-locale-targu-jiu-foto-legenda.jpg

Închide