DE ACTUALITATE

Prognoza meteo 5 – 12 februarie

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 5 – 12 februarie 2015

Ca o caracterizare generală: Vremea se va răci și va deveni ușor mai rece decât normalul termic. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 5 – 8 februarie 2015 (de joi până duminică, prognoza oficială a CMR Oltenia):

Vremea va fi în general închisă. Începând de joi seara cerul va fi temporar acoperit. Local va ploua slab în noaptea de joi spre vineri. Vineri, în cursul zilei, pe arii extinse vor cădea ploi, iar la munte precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. În noaptea de vineri spre sâmbătă precipitațiile vor fi predominant sub formă de ninsoare și este de așteptat să se formeze strat de zăpadă. Local, cantitățile de precipitații vor fi însemnate. Sâmbătă, local, va ninge slab, iar duminică, ninsorile vor fi izolate și slabe. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări izolate din sectorul estic. Temp. Max: 0…+11 grade. Temp. min. -6…+4 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelei de joi (6… +11 grade), iar cele mai scăzute la sfârșitul nopții de duminică spre luni, 8 februarie (-6…-1 grad).

Al doilea interval 9 – 12 februarie 2015 (de duminică până joi estimare, realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea se va menține mai rece decât normal și va fi friguroasă noaptea și dimineața. Cerul va fi variabil luni și joi, iar marți și miercuri, temporar noros. Marți va ninge slab pe arii relativ extinse, iar miercuri ninsorile vor fi locale. La munte va ninge. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări. Temp. Max: -2…+5 grade. Temp. min.     -9…-1 grad. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (0…+5 grade), iar valorile cele mai scăzute marți dimineața, 10 februarie (-9…-4 grade).

 În primele zile ale intervalului se va menţine un regim termic al aerului ușor mai ridicat decât in mod normal, după care, în ultimele 4 zile ale perioadei, se va produce o răcire treptată a vremii.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 2..8°C în zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C şi -4…0°C în al doilea intervalul, limite apropiate de mediile multianuale.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite optime, la nivelul întregii Oltenii.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, culturile de câmp se vor afla în continuare în stadiul de repaus biologic. Totodată, în primele zile ale perioadei, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura mai lent.

În funcție de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz și grâu) se vor afla în fazele de răsărire, apariție a frunzei a treia, precum și înfrățire (20-100%).

Sub aspect fenologic, rapița va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (6-12 frunze). În majoritatea plantațiilor, speciile pomicole și viticole își vor menține starea de reapus biologic.

Lucrãrile agricole în câmp (fertilizãri faziale, tãieri de rodire și tratamente fitosanitare la speciile pomicole și viticole) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitatii.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

Continuarea efectuării arăturilor pe suprafețele agricole fără strat de zapadă și cu îngheț superficial la sol;

Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;

Verificarea sistematică a viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;

Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrășăminte organice și tratamente fitosanitare).

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: