Connect with us

Regional

Prognoza vremii 18 – 24 decembrie

Published

on

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 18 – 25 decembrie 2014

Ca o caracterizare generală: Vremea va fi mai caldă decât normalul termic. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 18 – 20 decembrie 2014 (de joi până sâmbătă, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea se va menține mai caldă decât normalul termic. Cerul va fi temporar noros. Joi și vineri izolat vor cădea preciptații slabe sub formă de ploaie și burniță, iar sâmbătă locale. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 3…11 grade. Temp. min. -4…4 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de vineri și sâmbătă (5…11 grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineţii de vineri (-4…1 grad).

Al doilea interval 22 – 25 decembrie 2014 (de duminică până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea se va menține mai caldă decât normalul termic. Cerul va fi temporar noros duminică luni și joi când izolat vor cădea precipitații slabe predominant sub formă de ploaie. Cerul va fi variabil marți și miercuri. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 6…14 grade. Temp. min. 0…5 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de marți și miercuri (9-14 grade), iar cele mai scăzute în cursul diminţilor (0…5 grade).

Ceața va persista în jumătatea sudică a regiunii în prima parte a zilelor.

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât in mod normal, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa intre 2…8°C, valori mai ridicate cu 2…6°C in raport cu mediile multianuale.

 

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa in limite apropiate de optim şi optime, in toate zonele de cultură.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate se vor inregistra in general ritmuri mai lente de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine pe ansamblu medie şi bună, iar in semănăturile intârziate fenologic, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă infiinţate in perioada optimă işi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi infrăţire (30-100%). La culturile tardive vor predomina răsărirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

La cultura de rapiţa se va semnala predominant infrunzirea (7-14 frunze).

Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii regiuni.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole in câmp (arături adânci de toamnă, fertilizări, lucrări de intreţinere in vii şi livezi, etc.) vor fi intrerupte temporar.

 

RECOMANDARI DE SPECIALITATE:

 

Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole;

Finalizarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

Continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi;

Administrarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa de vie.

 

           

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp.