DE ACTUALITATE

Prognoza vremii 2 – 8 februarie

Diagnoza evoluţiei vremii: În săptămâna care a trecut (19 – 25 ianuarie 2015) în Oltenia, vremea a fost uşor mai caldă decât normalul termic. Cerul a fost mai mult acoperit. Luni şi miercuri local a plouat slab. Marţi precipitaţiile au fost pe arii extinse. Joi ploile au fost izolate. În noaptea de vineri/sâmbătă pe arii relativ pe arii relativ extinse a plouat iar cantitatea maximă înregistrată în 24 de ore a fost 29.7 l/mp la Mălaia (VL). Stratul de zăpadă sâmbătă dimineața măsura la munte până la 68 cm la Ob. Lotrului. Vântul a suflat slab până la moderat cu intensificări pe arii extinse sâmbătă atingând la rafală 86 km/h (drăgăşani). Temp. Max: 1…+14 grade. Temp. min. -1…+7 grade. Valorile mai ridicate s-au înregistrat în cursul zilei de sâmbătă (7 … 14 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de miercuri (-1…2 grade).

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 2 – 8.II.2015

Ca o caracterizare generală: Vremea va fi ușor caldă mai decât normalul termic. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 2 – 4 februarie 2015 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia):

Vremea va fi ușor mai caldă decât normal. Cerul va fi temporar acoperit luni şi miercuri şi variabil marţi. În noaptea de luni/marţi local vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Miercuri pe arii extnse va ploua. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări izolate din sectorul vestic. Temp. Max: 3…+9 grade. Temp. min. -4…+4 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de miercuri (4… +9 grade), iar cele mai scăzute în dimineţile de marţi şi miercuri (-4…+1 grad).

Al doilea interval 5 – 8 februarie 2015 (de joi până duminică estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză):

Vremea se va menține ușor mai caldă decât normal. Cerul va fi noros de joi până sâmbătă, iar duminică (8 februarie), va deveni variabil. Joi va ploua pe arii extinse, vineri şi sâmbătă ploile vor fi slabe şi izolate. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări. Temp. Max: 2…+14 grade. Temp. min. -4…7 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (7…+14 grade), iar valorile cele mai scăzute la sfârșitul nopții de duminică, 8 februarie(-4…+1 grad).

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic ușor mai ridicat decâ în mod normal, cu valorii medii diurne situate între -4…3 grade, cu 1…3 grade peste mediile multianuale.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnǎ se va menţine la valori apropiate de optim şi optime, în toatǎ Oltenia.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, culturile de toamnă, pomii-fructiferi și vița de vie se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a zonei de cultură. Izolat, în zonele de câmpie din sudul regiunii se vor semnala reluǎri lente ale proceselor de vegetaţie la culturile de toamnǎ.

Din punct de vedere fenologic, orzul și grâul de toamnă, își vor continua răsărirea, apariția frunzei a treia, precum și înfrățirea (15-100%).

La cultura de rapiţǎ se va continua faza de înfrunzire, la nivelul întregii regiuni.

Speciile pomi-viticole se vor afla în continuare starea de repaus biologic.

 

Recomandǎri de specialitate:

  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Verificarea sistematică a viabilității plantelor la culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrășăminte organice și tratamente fitosanitare).

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 9 – 16.II.2015 realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Estimările actuale arată că:

– Vremea va fi în general apropiată de normalul termic. Cerul va fi variabil. Temp. max: 0…9 grade și temp. min: -4…+3 grade.

Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de 10,11, 12 februarie (4…9 grade) iar cele mai scăzute în diminețile de 15 şi 16 februarie (-4…+1 grad).                                                                                                                                                              

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Romania condamna executarea cetateanului japonez Kenji Goto

     Ministerul român de Externe condamnă în termenii cei mai duri executarea cetăţeanului japonez Kenji Goto de către organizaţia teroristă...

Închide