DE ACTUALITATE

Proiect de scădere a cotei TVA în agricultură

Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au emis un proiect de Ordin comun care prevede scăderea cotei TVA  de la 19% la 9% pentru de 42 de lucrări și servicii agricole.

Dacă va fi aprobat, proiectul de Ordin va modifica Ordinului ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1155/868/2016 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi pentru prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.

Conform prevederilor proiectului, Taxa pe Valoarea Adăugată va fi redusă de la 19% la 9% pentru unele pesticide, semințe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum și pentru următoarele lucrări agricole:

– plantarea culturilor horticole – vița de vie, pomi;
– defrișarea plantațiilor viticole și pomicole;
– instalarea sistemelor de susținere, conducere și palisaj în plantații viticole și pomicole;
– instalarea sistemelor de irigare/fertirigare în plantații viticole și pomicole;
– instalarea sistemelor de protecție antigrindină și antiploaie în plantațiile viticole și pomicole;
– înființarea și menținerea registrelor genealogice ale raselor de animale;
– determinarea calității genetice a animalelor;
– lucrările specifice domeniului îmbunătățirilor funciare prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 157/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind calculul și plata tarifelor pentru serviciile de îmbunătățiri funciare, altele decât irigațiile.
Astfel, la intrarea în vigoare a viitorului act normativ, 42 de prestări de servicii vor beneficia de cota redusă de TVA de 9%.

Proiectul de Ordin poate fi consultat la adresa  http://www.mfinante.ro/pagina.html;jsessionid=fO88MONbX1A3zVaHBNd2J7dchxLpvi0KI7ocOHBF.master:server33?categoriebunuri=proiecte-acte-normative&pagina=acasa&locale=ro&menu=Transparenta

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: