DE ACTUALITATE

Risc însemnat de avalanșă în toată zona montană

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) informează cu privire la stabilitatea și evoluția stratului de zapadă în zona de munte:

La altitudini de peste 1800 de metri : RISC ÎNSEMNAT (3)
În timpul zilei, sub acţiunea insolaţiei şi a temperaturilor relativ ridicate, stratul de zăpadă va continua să se taseze şi să se umezească în partea superioară. În interior se regăsesc structurile de placă mai vechi, stratul este alcătuit din cristale faţetate, de tip cupă şi rotunde, cu mai multe cruste intercalate. Pe pante suficient de înclinate, stratul umezit de la suprafţă poate aluneca în timpul zilei în mod spontan, ducând la declanşarea avalanşelor de topire de suprafaţă, în unele cazuri putând angrena şi straturile mai vechi, riscul fiind amplificat în condiţii de supraîncărcare.
La altitudini mai mici de 1800 de metri: RISC ÎNSEMNAT (3)
Sub acţiunea insolaţiei, a temperaturilor pozitive şi izolat a ploilor, zăpada va continua să se topească, apa rezultată pătrunzând în stratşi umezindu-l. Astfel se pot declanşa avalanşe spontane de topire, riscul fiind amplificat la supraîncărcarea cu turişti sau schiori, în anumite situaţii putând fi angrenat întreg stratul de zăpadă.
Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Încă trei persoane au murit din cauza gripei

De la începutul sezonului rece, au fost confirmate 1.178 de cazuri de gripă

Închide