DE ACTUALITATE

Risc însemnat de avalanșe în Făgăraș și Bucegi

La altitudini de peste 1800 de metri se înregistrează RISC ÎNSEMNAT (3) de avalanșe.

Împarte cu prietenii tăi

În intervalul 13.04.2018 ora 21:00 – 14.04.2018 ora 21:00, în zona de munte vremea va fi în general instabilă și caldă, deși temperaturile vor scădea ușor față de ziua precedentă. Cerul va fi temporar noros și se vor semnala averse de ploaie însoțite izolat de descărcări electrice. Pe arii restrânse cantitățile de precipitații vor atinge sau depăși 15 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare mai ales în cursul averselor, cu rafale de peste 60 km/h. Stratul de zăpadă va continua să se topească.

La altitudini de peste 1800 de metri, temperaturile minime vor fi cuprinse între  0 și 4 grade Celsius, iar maximele vor înregistra valori între 5 și 9 grade Celsius.

La altitudini sub 1800 de metri, temperaturi minime se vor situa între  4 și 7 grade Celsius, iar maximele între  9 și 16 grade Celsius.

Stabilitatea și evoluția stratului de zăpadă:

  • la altitudini de peste 1800 de metri se înregistrează RISC ÎNSEMNAT (3) de avalanșe – stratul de zăpadă s-a menținut mediu sau puțin stabilizat pe numeroase pante. Temperaturile pozitive și ploile estimate vor păstra zăpadă umedă în partea superioară, topind-o în continuare, iar apa rezultată din topire se va acumula în strat, îngreunându-l suplimentar. Se pot declanșa avalanșe de topire de dimensiuni medii și izolat chiar mari pe numeroase pante suficient de înclinate, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe cu turiști sau schiori ce pot acționa ca factori declanșatori;
  • la altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă este în general discontinuu sau are dimeniuni reduse, doar în văile și zonele adăpostite mai sunt depozite de zăpadă.
Împarte cu prietenii tăi

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Citește articolul precedent:
Prognoza meteo 13 – 14 aprilie 2018

Cer variabil, averse locale și descărcări electrice, vreme deosebit de caldă.

Închide