DE ACTUALITATE

Romane scrise de femei, publicate, pentru prima oară, cu numele real al autoarelor

25 de romane, scrise de femei, sub pseudonime masculine, au fost reeditate, cu numele adevărate ale autoarelor, pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Women’s Prize for Fiction, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie, informează bbc.com şi The Guardian, citate de Agerpres.

Colecţia include romanul ”Middlemarch”, al lui George Eliot, republicat cu numele real al autoarei, Mary Ann Evans, pentru prima dată, după 150 de ani. Evans a adoptat pseudonimul George Eliot, la jumătatea secolului al XIX-lea, pentru a fi sigură că opera sa literară primeşte atenţie. ”Middlemarch”, publicată mai întâi în foileton, în perioada 1871-1872, nu a apărut niciodată sub numele real al autoarei, potrivit The Guardian.

Proiectul, derulat sub sloganul ”Reclaim Her Name”, conţine ilustraţii originale de copertă, create de designeri femei.

Din acceaşi colecţie, mai fac parte titluri precum ”A Phantom Lover”, un roman gotic horror pe care scriitoarea Violet Paget l-a publicat sub pseudonimul Vernon Lee. A fost, de asemenea, publicat romanul ”Indiana”, de George Sand, pseudonimul masculin, folosit de scriitoarea franceză, din secolul al XIX-lea, Amantine Aurore Dupin.

Fondatoarea şi directoarea Women’s Prize for Fiction, Kate Mosse, a spus că este ”o modalitate minunată de a sărbători” cea de-a 25-a aniversare a premiului. Ea a precizat că iniţiativa vine în continuarea mişcării de ”emancipare a femeilor, pentru a stârni conversaţii şi a ne asigura că acestea primesc recunoaşterea de care au nevoie”.

Colecţia este disponibilă, integral, în format e-book, care poate fi descărcat, gratuit, de pe site-ul companiei Baileys, sponsorul Women’s Prize for Fiction’s.

Exemplare din setul incluzând operele tipărite vor fi donate unor biblioteci din Marea Britanie.

%d blogeri au apreciat: