DE ACTUALITATE

Romania, in prima semifinala a Eurovision

România va concura în prima semifinală a concursului Eurovision care se va desfăşura pe 19 mai la Viena, potrivit tragerii la sorţi care s-a desfăşurat luni în Austria.

România va concura în partea a doua a primei semifinale. În prima parte a primei semifinale se află: Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, iar în cea de-a doua parte: Serbia, Danemarca, Belarus, România, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.

În prima parte a celei de-a doua semifinale a Eurovision, care va avea loc pe 21 mai, concurează: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, iar în cea de-a doua: Elveţia, Azerbaidjan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru şi Suedia.

Tot prin tragere la sorţi s-a stabilit în care semifinală vor vota ţările calificate automat în finală. Astfel, Spania, Austria şi Franţa vor vota pentru ţările din prima semifinală, iar Germania, Italia şi Marea Britanie pentru cele din cea de-a doua semifinală.

Reprezentantul României la Eurovision va fi ales în cadrul unui show live, pe 8 martie.

Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru Selecţia Naţională a Eurovision 2015 o pot face începând de luni până pe 8 februarie. Piesele pot fi trimise prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), pe suport CD, cu menţiunea ‘Pentru Selecţia Naţională Eurovision 2015’ înscrisă pe plic, sau electronic, la adresa eurovision@tvr.ro.

Producătorii Selecţiei Naţionale a Eurovision 2015 sunt Iuliana Marciuc şi Bogdan Ghiţulescu, iar Liana Stanciu va fi, pentru al doilea an consecutiv, şefa delegaţiei României la Viena.

În perioada 9 – 11 februarie, piesele vor fi audiate de juriu, iar pe 12 februarie vor fi anunţate cele 12 piese care vor intra în concurs.

Concursul Eurovision 2015 va avea loc la Viena, cu semifinalele pe 19 şi 21 mai şi finala pe 23 mai.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori, locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată, locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este ‘Tornero’, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa ‘Miracle’, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Norma, interpretata de soprana Elena Mosuc la Sala Radio

Seria "Operă în concert" continuă la Sala Radio, după titluri rare, ca "Ora spaniolă" de Ravel sau "Ariadna" la Naxos...

Închide