Connect with us

Evenimente

S-a redeschis „Clubul Dramaturgilor Craioveni” la Teatrul Național „Marin Sorescu”

Protagonistul primei ediții din 2018 a fost Mihai Octavian Ioana.

Published

on

După o întrerupere de un an, „Clubul Dramaturgilor Craioveni” și-a reluat activitatea. Primul invitat al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova din această toamnă candidă a fost poetul și dramaturgul Mihai Octavian Ioana, profesor la Colegiul Tehnic „Decebal” din Drobeta-Turnu Severin.

Într-o atmosferă destinsă, indusă cu vervă de moderatorul întâlnirii, Nicolae Coande, secretar literar al Naționalului craiovean, participanții au avut ocazia să cunoască un autor dramatic ale cărui piese au atras atenția criticilor și care merită, fără doar și poate, să fie puse în scenă. 

Actorii Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Cătălin Miculeasa și Theodora Bălan au interpretat cu talent și inspirație fragmente din piesa lui Mihai Ioana „Radu al II-lea”.

Au urmat discuții cu publicul, din care a reieșit faptul că dramaturgul oltean reușește să (re)creeze atmosferă și își construiește textele dramatice cu măiestrie, conturând personaje complexe, rotunde, care se dezvoltă permanent, într-un fluent proces de devenire inspirat din chiar scena cea mare a Istoriei.

Mihai Octavian Ioana s-a născut la 1 octombrie 1960, în oraşul Lupeni, judeţul Hunedoara, din părinţi olteni. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Oltenia. A debutat  în presa literară în 1980, în revista „Orizont”, iar în volum, în 2002, cu „Cu ochiul liber” (Prier, Craiova). A mai publicat cărțile „Alonso şi Concertul” (MJM, Craiova, 2006), „Frizeria din turn” (MJM,  Craiova, 2011) și „Pluralul Majestăţii” (Ramuri, Craiova, 2015). În 2015, drama „Blana leopardului” a fost nominalizată pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2014 la Gala UNITER.

A obținut mai multe premii la concursuri de poezie: Marele Premiu „Romulus Guga” (Tg. Mureş, 1988);  Premiul al II-lea „Tudor Arghezi” (Tg. Jiu, 1992); Premiul Fundaţiei „Lucian Blaga” (Sebeş-Alba, 1994); Premiul „Nichifor Crainic” (Giurgiu, 1996); Premiul Editurii Albatros la Festivalul „Gheorghe Pituţ” (Beiuş, 1997) și Premiul „Cartea de poezie a anului” pentru volumul „Alonso şi Concertul” (Dr. Tr. Severin, 2006).