Connect with us

Evenimente

S-au stabilit liniile de negociere asupra ieşirii Marii Britanii din UE (audio)

Trebuie finalizate la sfârşitul lui martie 2019

Published

on

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord rapid şi în unanimitate în privinţa liniilor directoare întocmite de Comisia Europeană pentru negocierile asupra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Reuniţi la Bruxelles, într-o sesiune specială a Consiliului European, cei 27 au convenit că discuţiile asupra articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene se vor desfăşura transparent şi nu vor fi negocieri separate individuale între statele membre şi Marea Britanie.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat la finalul reuniunii, că unanimitatea liderilor europeni oferă un mandat politic solid pentru aceste negocieri care trebuie finalizate la sfârşitul lui martie 2019.
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a explicat care sunt, acum, priorităţile legislativului de la Bruxelles:


Ţările membre urmează să adopte în următoarea perioadă o serie de directive mai detaliate pentru negocierile cu Marea Britanie, într-o reuniune care va avea loc la 22 mai, şi în care francezul Michel Barnier va primi mandatul de negociator-şef al Uniunii Europene pentru Brexit.

Prioritatea europenilor la negocierile privind Brexitul este garantarea drepturilor cetăţenilor afectaţi de acest proces de ambele părţi.

România doreşte ca discuţiile să se desfăşoare rapid şi să clarifice toate aspectele care-i vizează pe românii care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie, inclusiv cele legate de pensie. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la finalul reuniunii de la Bruxelles că liderii europeni se aşteaptă ca Londra să-şi respecte angajamentele asumate. Oana Bâlă relatează:


România este interesată să menţină aceleaşi relaţii strânse cu Marea Britanie şi după Brexit, a afirmat pentru Radio România, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. Ea a subliniat că această colaborare este necesară mai ales în domenii strategice, precum securitatea şi apărarea:


Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, Gabriela Creţu, a salutat unitatea statelor membre în abordarea negocierilor pentru Brexit, iar apărarea intereselor cetăţenilor europeni în acest proces este baza de la care se porneşte în discuţii. Ea spune, însă, că trebuie găsite, acum, mijloacele prin care aceste drepturi să fie respectate: