Connect with us

National

Sanda Toma – prima campioana olimpica la schif simplu a Romaniei!

Sanda Toma un exemplu de talent și abnegație, căreia suntem obligați să-i acordăm respectul și prețuirea noastră și ca români.

Published

on

Sanda Toma face parte dintr-o adevărată pleiadă de canotoare de înaltă performanță. Rezultatele obținute într-o foarte scurtă carieră sportivă au îndreptățit România să facă parte din elita mondială a acestui dificil sport.

302345maxim

Dotată cu calități fizice ideale, înzestrată cu ambiție, stăpânire de sine și tenacitate, Sanda Toma a pășit pe calea competițională practicând, la început, atletismul. Mai precis, aruncarea greutății. În virtutea capacităților sale excepționale, după trecerea la canotaj, Sandei Toma i-a fost necesar un singur an de pregătire, era în 1978, pentru a ajunge la nivelul necesar unui campionat mondial, așa cum a fost cel de la Karapiro, Noua Zeelandă, unde reușește un meritoriu loc cinci cu echipajul de 4 vâsle. Prea puțin pentru Sanda Toma. La cererea sa, anul următor, la Bled, în fosta Yugoslavie, concurează la schif simplu și câștigă. Medalia de aur.

img_2359

Urmează, poate cel mai important an competițional: 1980. Anul Olimpiadei de la Moscova. Încă din start se desprinde, de principala sa adversară, care era și favorita probei, rusoaica Antonia Mâșina. În uimirea unei asistențe, care conta pe victoria reprezentantei țării gazdă, Sanda Toma urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

În 1981, participă la Mondialele de la Munchen la care câștigă ce-a de-a doua medalie de aur din cariera, care a durat, din păcate, doar trei ani. La această ediție a Mondialelor avea 25 de ani. Sanda Toma își anunță retragerea. După retragerea din activitatea competițională și-a construit o apreciabilă carieră universitară , punânu-și, deopotrivă, la dispoziția federației de specialitate impresionanta sa expertiză.

Sanda Toma un exemplu de talent și abnegație, căreia suntem obligați să-i acordăm respectul și prețuirea noastră și ca români.

Studioul: Radio Romania Iași

Realizator: Mircea Dascaliuc

Redactor sef: Nicolae Tomescu

Redactor: Mihai Florin Pohoață

Documentarist: Adina Agrici

Editor: Bogdan Zlei