Connect with us

Regional

Săptămâna „Dem Rădulescu”

Omagiu adus marelui actor, născut la Rm. Vâlcea

Published

on

Secția Multimedia-Internet a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea organizează, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2015,  săptămâna ”Dem Rădulescu”, în cadrul căreia pot fi vizionate documentarul “Dem Rădulescu – o legendă a teatrului românesc”, producție proprie, dar și o serie de filme din colecția secției, al căror protagonist este ”actorul de geniu”, așa cum obișnuia să-i spună Liviu Ciulei.

in-memoriam-dem-radulescu-la-cufarul-de-cultura-pe_b1c02b38b2a686

Dem Rădulescu a fost unul din cei mai mari actori de comedie pe care i-a avut cinematografia românească, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

S-a născut pe 21 septembrie 1931 la Râmnicu Vâlcea, într-o familie de negustori. După terminarea studiilor liceale la Râmnic, Bibanul” (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie.

În 1956 a câștigat premiul I pentru interpretare, în spectacolul ”Steaguri pe turnuri” (îl interpreta pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu; practic, acesta a fost debutul carierei sale.

A fost bun prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei, cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoare pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Aurel Cioranu și Fory Etterle.

A fost căsătorit cu actrița Adriana Șchiopu (Mioara Popovici din „Vine poliția!”, Lucreția din „Băieți Buni”) cu care are o fiică născută la 14 octombrie 1986, Irina Rădulescu, aceasta călcând pe urmele părinților săi, fiind actriță la Teatrul Mic din 2008.

S-a stins din viață la București, în urma unui infarct, pe 17 septembrie 2000.