DE ACTUALITATE

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: „Criza COVID-19 ar putea oferi un pretext pentru a se adopta măsuri represive”

Foto: The Defense Post

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a subliniat joi că noul coronavirus ar putea oferi unor ţări scuza pentru a adopta măsuri represive din motive care nu au legătură cu pandemia, avertizând că aceasta riscă să se transforme într-o criză a drepturilor omului, ceea ce ar fi „inacceptabil”, transmit Reuters şi AFP.

Guterres a dat publicităţii un raport ONU care subliniază că drepturile omului trebuie să ghideze răspunsul şi revenirea la normalitate în cazul crizei sanitare, sociale şi economice care a lovit lumea. El a adăugat că, deşi virusul nu face discriminări, impactul său o face.

Noul coronavirus, care provoacă boala COVID-19, a infectat până în prezent 2,57 milioane de persoane pe plan mondial, dintre care 178.574 au decedat, conform unui bilanţ Reuters. Virusul a apărut pentru prima dată în oraşul chinez Wuhan la sfârşitul anului trecut.

„Vedem efecte disproporţionate în unele comunităţi, creşterea discursului urii, vizarea unor grupuri vulnerabile şi riscurile de răspunsuri în forţă în materie de securitate, subminând răspunsul sanitar”, a declarat Antonio Guterres.

Potrivit raportului ONU, migranţii, refugiaţii şi persoanele strămutate sunt categoriile în special vulnerabile. Acesta indică de asemenea că 131 de ţări şi-au închis frontierele şi numai 30 fac excepţii pentru solicitanţii de azil.

„Într-un context de etno-naţionalism în creştere, de populism, autoritarism şi de recul al drepturilor omului în anumite ţări, criza ar putea oferi un pretext pentru a se adopta măsuri represive în scopuri care nu au legătură cu pandemia”, a spus el. „Acest lucru este inacceptabil”, a insistat Guterres, fără a menţiona vreo ţară anume.

„Mai mult ca oricând, guvernele trebuie să fie transparente, reactive şi responsabile. Spaţiul civic şi libertatea presei sunt esenţiale. Organizaţiile societăţii civile şi sectorul privat au de jucat un rol esenţial. Şi în tot ceea ce facem, să nu uităm niciodată: ameninţarea este virusul, nu oamenii!”, a insistat el.

Odată cu închiderea întreprinderilor şi izolarea la domiciliu a sute de milioane de persoane pentru a nu permite propagarea virusului, Fondul Monetar Internaţional a pronosticat că lumea va cunoaşte cea mai mare recesiune de la Marea Depresiune din anii 1930.

„Respectând drepturile omului în această perioadă de criză, vom dezvolta soluţii mai eficiente şi mai inclusive pentru urgenţa de astăzi şi reconstrucţia de mâine”, a declarat Antonio Guterres.

Raportul ONU declară că pandemia a generat dificultăţi suplimentare şi că, „dacă acestea nu sunt atenuate, va creşte tensiunea, ceea ce ar putea duce la tulburări civile”, adăugând că o astfel de evoluţie ar putea declanşa un răspuns de securitate dur.

Acest raport asupra drepturilor omului şi COVID-19 subliniază că modul de a răspunde la pandemie este fundamental pentru viitorul lumii. Poate fi „cel mai bun sau cel mai rău”, avertizează documentul. „Este esenţial să luăm în considerare efectele posibile pe termen lung, în timp ce planificăm răspunsurile noastre pe termen scurt”, adaugă raportul.

AGERPRES

%d blogeri au apreciat: