DE ACTUALITATE

Sergiu Celibidache – artistul unic, cu harul de a așeza muzica în zona spiritului

Sergiu Celibidache a fost un artist unic, cu harul de a așeza muzica în zona spiritului ; ’’ce disciplină severă îl mână pe acest dirijor până la culmile absolutului căruia i se supune fără șovăire“ se întreba Cella Delavrancea, în anii ’70, atunci când Celibidache, în plină glorie peste hotare, revenea pentru câteva concerte în România.

Născut în orașul Roman,la 28 iunie 1912, Sergiu Celibidache a studiat la Iași iar la dorința părinților se înscrie la Politehnica din București; după doar un an renunță ,urmându-și chemarea spre muzică. Dezamăgiți de hotărârea sa, părinții îi retrag orice sprijin material; Celibidache nu-și pierde cumpătul, acceptă riscurile și își asigură o modestă existență ca pianist la o școală particulară de balet si ca profesor de step.

În toamna anului 1938, Sergiu Celibidache pleacă la Berlin pentru a studia muzica. Este admis primul din cei 138 de candidați care au dat concurs la faimoasa Hochschule fur Musik din Berlin. Tot în capitala Germaniei urmează cursurile facultăților de filozofie si matematici. Încă din timpul studiilor se face cunoscut în cercurile muzicale din Berlin, ca un talent ieșit din comun. Anul 1945 îl găsește pe Sergiu Celibidache la Berlin,absolvent al Academiei Muzicale și doctor în matematici și filozofie, pregătit pentru marea bătălie a afirmării.

Vezi continuarea aici

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Jean-Claude Juncker- tarile din Balcani sa renunte la „politica permisului de trecere”

„Comisia (Europeană) se aşteaptă ca fiecare să respecte regulile jocului, dacă nu vrem să punem sub semnul întrebării spaţiul Schengen“.

Închide