DE ACTUALITATE

Specie nouă de gărgăriță în fauna României –

O echipă de biologi de la Societatea Ornitologică Română a descoperit o nouă specie de insectă pentru fauna României. Este vorba despre Leucomigus candidatus, o specie de gărgăriță (a nu se confunda cu buburuzele, care sunt alt tip de insecte) care a primit denumirea populară de gărgărița stepică a pelinului.
Descoperirea a avut loc în luna iulie, într-o acțiune de  monitorizare a faunei desfășurată în Delta Moldovei, respectiv situl ROSPA0042, Eleșteiele Jijiei și Miletinului. Specia a fost găsită și identificată de biologul Alexandru Pintilioaie, cel care lucrează ca entomolog în proiectul european implementat de SOR în zonă – „Elaborarea Planurilor de Management pentru ariile protejate Acumulările Belcești, Sărăturile Jijia Inferioara Prut, Eleșteiele Jijiei și Miletinului și Balta Teiva Vișina”.

Specia trăiește în Nordul Africii, Asia și Europa, unde poate fi întâlnită doar în regiunile stepice din partea europeană a Rusiei și Ucraina. În Ucraina este specie protejată, inclusă pe Lista Roșie IUCN. Iar din 2018, specia este parte din fauna României și este de așteptat ca specia să fie prezentă și în alte habitate similare din Moldova, Muntenia si Dobrogea.

Cea mai importantă măsură pentru protecția speciei (valabilă la insecte în general) este protejarea habitatului caracteristic, în cazul de față – zonele de sărătură stepice, în care obligatoriu trebuie să fie prezentă și specia de pelin aferentă.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Stocul de vaccin hexavalent, suficient pentru încă aproximativ trei luni

Închide