DE ACTUALITATE

Statul ajută fermierii să cumpere teren

Statul vrea să sprijine fermierii prin garantarea împrumuturilor pentru cumpărarea teremurilor agricole.

Împarte cu prietenii tăi

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență postat spre dezbatere publică pe pagina MADR, fermierii români care apelează la credite pentru achiziționarea de terenuri agricole  vor putea beneficia de o garantare de până la maximum 80% din valoarea creditelor acordate de către instituţiile finanţatoare, urmând ca diferenţa de garanţii necesare pentru
acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente primului an de creditare să fie  asigurată la acordarea creditului de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terților garanți.

De același procentaj maxim de garantare vor beneficia și fermierii care contractează credite  pentru finanţarea productiei agricole, finanțarea producției piscicole și a investiţiilor în domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decât cele finanțate din PNDR 2014-2020 și POPAM 2014-2020 precum și fermierii beneficiari ai PNDR 2014 – 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finanțarea proiectelor de investiții sprijinite prin aceste programe.

Vor fi garantate creditele cu o valoare de până la 3 milioane de euro iar sumele  alocate vor fi utilizate de fondurile de garantare pentru acordarea de garantii precum și pentru acoperirea riscului asumat din garanțiile astfel acordate prin plata după caz a valorii/soldului garanției.

De asemenea, proiectul de Ordonanță propune și diminuarea comisionului de garantare pentru beneficiarii în cazul cărora Comunicarea Comisiei nr. 2008/C155/02 prevede aplicarea unui comision de garantare de peste 2%, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat. Schema se va aproba însă după primirea deciziei Comisiei Europene.

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Concert farfarello „Violonistul Diavolului”

Duminică,19 februarie 2017, ora 20.00

Închide