Connect with us

National

Substanta activa din detergentii vanduti in Romania, “spalata” de marii producatori

Cat de mare e diferenta fata de Germania

Published

on

Un detergent vandut in Germania spala mai bine decat acelasi produs care este vandut pe piata din Romania. Campania Stirilor Pro TV, „Standard pentru Est”, ajunge si astazi in laboratoarele specialistilor in chimie aplicata.

De cand au aparut magazine care aduc marfa din vestul Europei, romanii pot vedea diferentele, nu doar la analize, ci si acasa, in masina de spalat.

Cand vine vorba de produse alimentare, producatorii si importatorii pot invoca existenta unui dublu standard la produse, in functie de adaptarea retetelor la gustul si preferintele consumatorilor dintr-o tara sau alta. Ce justificare pot gasi acestia in cazul detergentilor, parfumurilor si al produselor de infrumusetare, daca intre ele exista diferente mari de calitate?

Campania Stirlor Pro TV a ajuns intr-un laborator din Ilfov specializat in teste, analize fizico-chimice si analize microbiologice la marfurile care se produc si se vand pe piata din Romania.

Laboratorul realizeaza circa 80.000 de testari pe an, iar una dintre ele vizeaza doua pungi de detergent automat pentru rufe, una cumparata dintr-un supermarket din Israel si alta din Romania. Provin de la acelasi producator, un gigant la nivel mondial, dar cel mai probabil continutul a fost obtinut in fabrici diferite din Europa, mai ales ca firma mama are linii de productie si in tara noastra.

Directorul laboratorului spune ca cel mai bun indicator pentru calitatea detergentilor este concentratia de substante active. La analiza celor doua probe a reiesit o diferenta semnificativa, in sensul ca produsul de la noi ar avea putere de spalare mai mica.

Cristian Stanoiu, director laborator: „La clorul activ avem 0,30 la cel romanesc si 0,88 la cel din Israel. Cand ai o diferenta de 20%, poate fi si din reteta. Aici e 30%-40%.”

Descrierea produsului spune si in Israel si in Romania ca detergentul este obtinut cu o tehnologie germana si include un mix de enzime ce permite indepartarea petelor chiar si la 20 de grade Celsius.

laborator

Diferenta de calitate, justificata prin pret

Kilogramul de detergent in Israel costa 3 euro, in timp ce in Romania pretul este de 10 lei, adica putin peste 2 euro. Asadar, o diferenta de pret de aproape 33 de procente, care poate acoperi in acest caz si diferenta de calitate

Nastasia Belc, director IBA: „Oamenii trebuie sa fie educati, sa stie sa aleaga! Treptat, ne vom educa si noi!”

Cele mai multe magazine cu marfa nemteasca se afla in Sibiu. Le gasesti in fiecare cartier, ba chiar un investitor care detine o firma de transport international a deschis trei magzine, pentru ca vanzarile ii merg foarte bine.

Culmea e ca, desi cumpara de la furnizori din Germania si in cantitati mai mici decat marii importatori de la noi, produsele din astfel de magazine sunt de cele mai multe ori mai ieftine decat in lanturile de supermarketuri sau hipermarketuri.

sursa:stirileprotv.ro