DE ACTUALITATE

Toţi porcii din comuna Cilieni (Olt) vor fi sacrificaţi preventiv

Toţi porcii din comuna Cilieni, unde a fost confirmat luni al şaselea focar de pestă porcină africană, vor fi sacrificaţi preventiv, iar proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Venera Popa.

Reprezentanta DSVSA Olt a precizat că în vederea aplicării măsurii de ucidere preventivă a porcilor din comuna Cilieni urmează să fie emis un ordin de prefect. În localitate mai sunt aproximativ 470 de suine.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, remis luni Agerpres, ultimele trei focare de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate la animale din Cilieni în ultimele două zile, prin analize efectuate în laboratorul din Slatina al instituţiei. Alte trei focare de boală au fost confirmate săptămâna trecută la porci din trei gospodării din Cilieni, astfel că numărul total al focarelor a ajuns la şase.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, întrunit luni la Prefectura Olt, a decis uciderea preventivă a tuturor porcilor din comuna Cilieni.

Prin analizarea situaţiei, având în vedere buletinul de analiză emis astăzi, cu rezultate pozitive, implicit riscul epidemiologic ridicat de propagare a virusului PPA în interiorul localităţii Cilieni şi în comunele vecine, a fost aprobat (…) programul de măsuri pentru combaterea acestei boli în localitatea Cilieni şi măsurile ce se impun în zonele de restricţie. Urmează să fie emis Ordinul Prefectului Judeţului Olt pentru aplicarea măsurii de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Cilieni’, se arată în comunicat.

În această localitate PPA a fost confirmată şi anul trecut, în decembrie, însă a fost vorba de un singur focar, izolat, neurmat de altele şi nu a fost nevoie de aplicarea măsurii de ucidere preventivă a porcilor din comună, cum s-a întâmplat în localitatea vecină, Rusăneşti.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Au început înscrierile pentru admiterea la liceu

Închide