DE ACTUALITATE

Turcia anunţă că nu mai este necesară reluarea ofensivei în nordul Siriei

A boy waves a Turkish flag as Turkish military vehicles drive on a street in the Turkish border town of Akcakale in Sanliurfa province, Turkey, October 16, 2019. REUTERS/Stoyan Nenov

Turcia „nu are nevoie” să reia ofensiva împotriva forţelor kurde din nordul Siriei, deoarece acestea s-au retras din zonele de frontieră, a anunţat aseară Ministerul Apărării de la Ankara, informează AFP. „În acest stadiu, nu este nevoie să conducem o nouă operaţiune”, se arată într-un comunicat.

Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei intitulată „Izvorul Păcii”, operaţiune ce a vizat miliţia kurdă siriană a Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră o grupare teroristă.

În urma unui acord încheiat de preşedintele Erdogan cu vicepreşedintele american Mike Pence, ce prevede crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, Ankara a acceptat pe 17 octombrie să îşi suspende ofensiva timp de 5 zile, termen care a expirat ieri, la ora 19:00 GMT.

„La încheierea perioadei de 120 de ore, SUA au anunţat că s-a încheiat retragerea YPG din zonă”, se precizează în comunicat. Conform unei surse diplomatice turce, retragerea kurzilor a fost confirmată telefonic de secretarul de stat american Mike Pompeo omologului turc Mevlut Cavusoglu. Anunţul survine pe fondul convenirii, ieri, de către preşedinţii Putin şi Erdogan, a realizării împreună a controlului frontierei turco-siriene.

AGERPRES

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: