Connect with us

National

”Turnul Slăninilor”, locul în care oamenii dintr-un sat îşi păstrează preparatele din carne de porc

Pentru a nu încurca bucăţile de slănină fiecare familie are un loc precis.

Published

on

Unii locuitori din satul Gârbova, judeţul Alba, stăpânit odinioară de saşi, îşi depozitează de secole preparatele tradiţionale de porc, în special slănina, într-o cămară comunală, construcţia primind numele „Turnul Slăninilor” sau „frigiderul satului”

„Turnul Slăninilor” se află în Cetatea Greavilor, în mijlocul localităţii Gârbova, şi a devenit un punct de atracţie pentru turiştii care vizitează judeţul Alba. Cămara din turn este aerată şi lipsită de umezeală. Aici, saşii îşi depozitau, în anotimpurile reci, bucăţile de slănină.

Acum toţi oamenii au un congelator în gospodărie, însă îşi aduc preparatele în cămara comunală de dragul păstrării tradiţiei.

Pentru a nu încurca bucăţile de slănină fiecare familie are un loc precis. Mai demult, oamenii avea o ştampilă cu propriile iniţiale care se puneau după fiecare tăietură, pentru o bună contabilizare a ”mărfii”.

La intrarea în Cetate, înainte de a urca în ”Turnul Slăninilor”, stau dovadă câteva imagini din 1980, în care se poate observa procedura folosită.

Sătenii aveau voie să-şi ia porţia de slănină din turn doar de două ori pe săptămână, lunea şi vinerea. Când se trăgeau clopotele, era semn că se deschid porţile şi fiecare poate veni să-şi ia merindea.

”Turnul Slăninilor” a fost clădit ca un turn de poartă în urma extinderii cetăţii în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, iar înainte de a adăposti slănina, pe vremuri avea rol de apărare.

Tot în Cetate, mai poate fi vizitat un mic muzeu etnografic, unde sunt expuse costume tradiţionale şi unelte gospodăreşti.

 

Sursa: Mediafax

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON