DE ACTUALITATE

Un film despre Brâncuși a deschis Bucharest Art Film Festival!

Producția de film mut „Brâncuși Filme” a fost prezentată joi seară, în anul în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor, la gala de deschidere a Bucharest Art Film Festival – BAFF, găzduită de Institutul Cultural Român.

Imaginile de arhivă, care ni-l înfățișează pe Brâncuși în atelierul de la Paris, lucrând — în lemn, piatră, sau marmură — ori aranjându-și lucrările, au fost acompaniate de interpretarea la pian a muzicianului Mircea Tiberian.

Evenimentul are ca prim scop cunoașterea moștenirii lăsate de Constantin Brâncuși, dar și cunoașterea formelor artistice exprimate prin film, promovarea creației naționale.

Astazi are loc dezbaterea „Arta de a ne iubi patrimoniul”, după care este programată o nouă serie de filme: „Sculpture: Brancusi” (2013), în regia lui Alain Fleischer, „Sculpture: Bourdelle” (regia Jean Baptiste Mathieu, 2013), „Tony Cragg on Constantin Brancusi” (regia Cristopher Swayne, 1992) și „Cumințenia Pământului” o creație cinematografică a lui Manase Radnev și Constantin Chelba (1991).

În ultima zi va avea loc seminarul „Brâncuși pentru începători”, unde criticul de artă Pavel Șușară va ține o lecție introductivă în opera și viața artistului național. Ultima serie de proiecții va cuprinde producția lui Alexandru Maftei — „La un pas de eternitate” (2016), urmată de producția lui Cornel Mihalache — „Brâncuși” (1996) și filmul francez „Regele Rodin” (regia Alain Fleischer, 2013).

În festival, artista Alina Gurguță va prezenta o expoziție de costum, inspirată de operele lui Brâncuși.

 

Sursa: Agerpres

%d blogeri au apreciat: