Connect with us

National

Un nou pachet de măsuri sociale și economice finanțat din fonduri europene

Published

on

Guvernul României a adoptat un nou set de măsuri sociale și economice finanțate din fonduri europene, informează Ministerul Fondurilor Europene. Concret, au fost adoptate actele normative care reglementează acordarea de mese calde pe bază de tichete electronice persoanelor defavorizate, respectiv implementarea Programului Naţional „Innotech Student” ce va sprijini antreprenoriatul în rândul tinerilor.

Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) va fi finanțată acordarea de mese calde pensionarilor cu vârste de cel puțin 75 ani și cu venituri venituri la nivelul indemnizației sociale (aproximativ 290 de mii de persoane), precum și persoanelor/familiilor fără adăpost, celor evacuate, care nu au domiciliu stabil și în mod special familiilor monoparentale. Lista persoanelor fără adăpost este separată și va fi actualizată lunar de către autoritățile administrației publice locale.

Valoarea lunară a unui tichet este de 180 lei/persoană, iar de acest ajutor vor beneficia aproximativ 290.000 de bătrâni, alături de celelalte categorii vulnerabile.

Mesele calde vor fi acordate prin intermediul unor tichete electronice prin Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără adăpost (S.N.S.P.V.P.A). Bugetul alocat va fi de 640 milioane lei, finanțat prin POAD.

Programului Naţional „Innotech Student”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 cu un buget total al apelului de 20 milioane euro, prevede finanțarea schemelor antreprenoriale ale studenților români din numeroase domenii care sunt inovatoare și aduc o valoare adăugată reală. Acesta își propune să încurajeze studenții să își pună în practică viziunea, dar și spiritul lor antreprenorial.

Valoarea maximă a proiectelor este de două milioane euro, urmând ca minim 70% din bugetul proiectului să fie alocat subvențiilor pentru înființarea afacerilor. Valoarea maximă acordată pentru planurile aprobate este de 100.000 euro/ plan de afaceri, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, și se acordă numai întreprinderilor înființate de persoanele ale căror planuri de afaceri sunt selectate.

Banii vor fi acordați în două tranșe – 75% la înființarea companiei, iar cea de-a doua, de 25%, în momentul în care antreprenorii vor face dovada că pot realiza profituri de 30% din grantul inițial de 75%. În primul an de activitate vor fi finanțate și salariile angajaților firmelor înființate.