Connect with us

Regional

Un vot pentru o capră, la Craiova!

Proiectul documentarelor vizionate la curte marca One World Romania la Școală și-a găsit drept gazdă Cetatea Băniei!

Published

on

Începutul acestei toamne cară un bagaj de sfârșituri; printre acestea se regăsește și proiectul documentarelor vizionate la curte marca One World Romania la Școală ce și-a (re)găsit drept gazdă Cetatea Băniei săptămâna aceasta. După cum scrisesem și despre prima ediție de aici, scopul acestor vizionări este răspândirea formelor didactice alternative în locații ce fac dreptate conceptului.  Pentru sprijinul de miercurea aceasta îi mulțumim familiei Băleanu, cu precădere amfitrioanei Andrada Băleanu, regizor la început de drum deja laureat în cadrul programului ”Let’s Go Digital” de la Cluj și artist plastic cu numeroase proiecte la activ.

Ioana Brăilescu și Petra Dobruska, cele două care se fac vinovate de această inițiativă, au deschis seara întrebându-ne ce știm de facto despre Kenya, țara în care se petrece acțiunea documentarului. Liniștea ce a urmat a fost tulburată de concisa prezentare a situației unei republici marcate acut de regres – în lumina unor recente acte de violență – punând la încercare metoda de exercitare a democrației. Pelicula din 2014 a lui Jeroen van Velzen capătă intensificări epifanice când își îndeamnă spectatorii să privească în cel mai  neașteptat loc (fie el deloc ascuns) pentru a observa efectele directe ale tuturor acțiunilor întreprinse în societatea kenyană: o școală.

”În afară de asta, ce altă cale mai bună de a înțelege lumea în care trăim?” enunță și expozițiunea filmului Un vot pentru o capră. O școală secundară din regiunea Majaoni își cantonează elevii pentru a conserva spiritul antamat de epoca lui Pericle: an de an, elevii de sub egida instituției își aleg un nou președinte. Candidații de anul acesta sunt trei la număr, iar diferențele accentuate dintre promisiuni și ideile promovate de aceștia indică slaba cunoaștere a drepturilor, cât și dorințelor proprii. Harry provine dintr-un mediu cu resurse insuficiente, băiatul sperând ca prin intermediul acestei funcții să asigure un viitor îmbelșugat familiei sale. Din secvențele ce îl au ca protagonist izvorăște și numele producției. Discursul Magdalenei postulează emanciparea fetelor prin candidatura sa, însă eșuează la capitolul marketing. În contrapondere apar totuși o multitudine de parti-pris-uri aplecate spre cinism ce scot în relief modul în care conducerea feminină este percepută de partea masculină. În final îl avem pe Said, deja reprezentant al unui grup de cercetași, un elev popular ce pare să-și cunoască semenii îndeajuns de bine ca să știe ce să le ofere pentru a le câștiga încrederea. Are o imagine în general pozitivă printre elevi, contrabalansată totuși de modestia asumată teatral.

Aflarea câștigătorului a fost succedată de o dezbatere animată între elevii prezenți, cu argumente dintre cele mai variate și elocvent construite. Organizatoarele au sfârșit surprinse nu numai de vremea ce a ținut cu ele pe întreaga perioadă a proiecțiilor (nu a plouat la nici una!), ci și de reacția pozitivă, ba chiar motivațională a celor care au participat la întâlniri. Astfel, One World Romania promite cu entuziasm că va reveni cu filme și proiecte în Oltenia, invitându-i pe cei interesați să-i contacteze și pe pagina de Facebook.

 

Foto si text: Eliza Niță