Connect with us

Fapt divers

Viața secretă din închisorile din România. Adevărul despre ce se întâmplă la dușuri

Moneda este țigara

Published

on

Pentru ca România să nu mai fie sancționată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) trebuie să facă rost de 8.500 de de noi locuri de detenție, asta pentru a asigura cei patru metri pătrați obligatorii de care are dreptul fiecare deținut. Însă, nu spațiul este grija cea mai mare a celor peste 27.000 de deținuți aflați în închisorile autohtone. Noizz vă prezintă cum se desfășoară cu adevărat viața după gratii, în jungla din pușcării

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit în această săptămână că România a încălcat Articolul 3 al Convenţiei, care interzice tratamentele inumane sau degradante.

Mai exact, deținuții din țara noastră nu beneficiază de condițiile minime de viață, patru metri pătrați pentru fiecare condamnat, atunci când sunt încarcerați. Lipsa celor patru metri este văzută de CEDO ca o tortură. Potrivit deciziei Curții Europene, judecătorii europeni au luat act de faptul că spațiul alocat deținuților este sub trei metri patrați. Condițiile precare din penitenciare au fost resimțite și de alți factori, precum lipsa luminii naturale, absența ieșirilor în aer liber, toaletele lipsite de igienă minimă și lipsa accesului la apă caldă.

Potrivit deciziei Curții, România are la dispoziţie șase luni, pentru a stabili un calendar de rezolvare a condițiilor improprii din penitenciare.

Condițiile insalubre din penitenciare au fost constatate de CEDO și în țări mult mai dezoltate decât România, Italia fiind ultimul stat membru al Uniunii Europene care a fost sancționat la Curtea Europeană.

VIAȚA DIN JUNGLA CU ZĂBRELE

Noizz vă prezintă care este adevărata viață de după gratii. Datele sunt culese în ruma discuțiilor cu deținuți aflați în pușcării, cu condamnați eliberați sau cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale care au făcut inspecții după gratii.

Programul

Pentru un condamnat, ziua în închisoare începe între orele 06.00 şi 07.00. Primul apel al zilei este între 7.00 şi 8.00, după care vine dejunul. Meniul cuprinde ciorbă de pasăre, mâncare de cartofi, ceai şi marmeladă. Până pe la 13.00- 14.00, când este servit în camere prânzul, este program liber. La masa din mijlocul zilei se oferă ciorbă de carne de porc, orez şi varză. Al doilea apel este în jurul orei 19.00, iar meniul cinei cuprinde griş sau mâncare de orez.

Pedofilii sunt violați

Alte „bisericuţe” mai sunt: a homosexualilor şi a fraierilor. Regula este că şefii clanurilor cer taxe de protecţie fraierilor. Pedofilii sunt violaţi Soarta cruntă este a condamnaţilor pentru fapte de pedofilie, viol şi crime cu copii. „Aceştia sunt violaţi.Cum şi noi avem familii şi copii acasă pe care nu-i putem proteja de aici, ne gândim că astfel de fapte trebuie pedepsite. Asta este morala noastră”, explică un alt deținut de la Giurgiu.

Nu mai sunt agresiuni la duș

S-au redus violurile la duş între condamnaţi Legenda săpunului scăpat la duş în penitenciar este demontată parţial de condamnați. „Puşcăriile nu mai au duşurile la comun. Acum sunt în camere şi avem o oră să facem duş. Acolo unde mai sunt duşuri la comun, de obicei sunt băgaţi câte 5-6 inşi. Înainte mai erau astfel de probleme pentru că intrau mulţi condamnaţi la duş”, încearcă să ne convingă un al ghid din lumea condamnaţilor.

 

Oroarea unui viol

„Matei”, numele cu care am botezat victima, pentru a o proteja, a trimis în urmă cu doi ani una dintre o scrisoare prin care dezvăluie cruzimea de după gratii. Timp de două săptămâni a avut parte de iadul din Penitenciarul Iași.

„Am fost abuzat sexual timp de două săptămâni, zi de zi, seară de seară, în camera 25, Secția 9 din Penitenciarul Iași. M-au violat anal și oral, următorii colegi de cameră: Păvăleanu, Daniel Oprea, Florin Parfene, Napoleon și un ungur pe care nu-mi mai amintesc cum îl cheamă”, sunt primele rânduri scrise de mâna deținutului de doar 19 ani.

Scrisoarea lui "Matei"
Scrisoarea lui „Matei”

Spune că va împlini 20 de ani în februarie și că a fost condamnat pentru furt. Pe 12 august 2015, acesta a fost mutat în celula groazei.

Pe lângă faptul că era bătut sadic și că trebuia să facă, zilnic, sex oral la cinci bărbați, umilința nu s-a rezumat doar la asta. „În afară de abuzurile sexuale și bătăile la care am fost supus, agresorii mei mă mai puneau să le fac masaj sau ventilație, când era caniculă. Dormeam două-trei ore pe noapte”, ne-a mai scris tânărul.

Scrisoarea lui "Matei"
Scrisoarea lui „Matei”

„Matei” a povestit că niciun gardian de la penitenciar nu l-a ajutat. Mai mult, Adrian Ispir, șeful Secției 9, i-ar fi spus, înaintea unui control medical, să nu recunoască abuzurile fizice și sexuale pe care le-a avut de îndurat în celulă. „Fii bărbat în continuare și nu mai spune nimic nici la cabinet, nici în Penitenciarul Poarta Albă!”, i-a precizat Ispir, înainte ca victima să fie mutată la închisoarea din Constanța.

Fără pâricioși

Agresiunile sunt dese, dar majoritatea nu sunt raportate. Sunt rezolvate în general între condamnaţi. „Să nu fii pârâcios, este una din regulile ce trebuie respectată după gratii dacă vrei să supraviaţuieşti”, întăreşte şi Ionuţ, 22 de ani, închis pentru furt. Omerta condamnaţilor este impusă pentru că orice agresiune semnalată duce la un raport, care îl împiedică pe faptaş să mai spere la eliberare condiţionată.

Moneda este țigara

Banul este ţigara şi cafeaua

Moneda de bază în Penitenciarul Giurgiu este ţigara. „Un tricou poate să coste 4 ţigări sau 2 pachete. Nu este un preţ fix, depinde de cât de mult îşi doreşte cineva să vândă şi cât de mult îşi doreşte cineva să cumpere”, precizează Fane. Colegul său Ionuţ tocmai dăduse cinci ţigări pe o sticlă de 2,5 litri de cola. Altă monedă este cafeaua.

 

sursa: noizz.ro