Connect with us

Evenimente

(video+foto) Stațiunea Săcelu caută să atragă două milioane de euro pentru dezvoltare

Published

on

Stațiunea  Săcelu se afla situată în partea estică a județului Gorj,  pe DN 67, la 32 km de Târgu Jiu  și la 20 km  de Târgu Cărbunești.

img_8634

Miracolul apelor de la Săcelu era cunoscut și de romani, care  într-o  inscripție săpată în piatra, în anul 275 d.Hr, se specifica: “Eu Marcus Tiberius Marcianus închin zeilor Aesculap și Hygia puterea apelor îndeplinind a mea dorință după merit”. Prima atestare documentară datează din anul 1480, în timpul domnitorului Țepeluș Vodă.

Apele minerale de zăcământ, nămolul terapeutic şi climatul zonei au constituit factorii determinanţi ai apariţiei şi dezvoltării staţiunii.

Complexul balnear construit în anul 1986 este compus din: baza de tratament,  Hotelul Minerul, bazine in aer liber și plaja.

img_8635 img_8642 img_8588

După 1989, staţiunea Săcelu a avut o perioadă de regres, ca urmare a revendicării terenurilor şi imobilelor construite înainte de 1948. Începînd cu anul 2000, bazinele cu izvoare minerale au fost mai bine întreţinute, au apărut vile şi pensiuni noi cu condiţii moderne de cazare şi tratament, existând perspectiva dezvoltării staţiunii în scop terapeutic şi turistic.

Principalele afecţiuni care pot fi tratate la Băile Săcelu sunt:

– afecţiuni ale aparatului locomotor (afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative,

abarticulare, osteoporoză).

– afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, paralizii)

– afecţiuni ale sistemului nervos central

– afecţiuni ginecologice

– afecţiuni ale aparatului respirator

– afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale;

img_8633  img_8619

Posibilitățile de terapie se rezuma la băile de soare și împachetări cu nămol sapropelic. Pentru cura interna se folosește izvorul “Caciulata”, iar în afecțiunile oftalmologice “Izvorul de Ochi”. Ele sunt situate în albia râului Blahnita.

img_8612  img_8613

În prezent terapia în staţiunea Săcelu se desfăşoară în perioada 1 mai – 15 septembrie, lunile iulie – august reprezentând intervalul de timp în care staţiunea este solicitată peste capacitate. Eliminarea acest inconvenient, se poate realiza doar prin dezvoltarea  și  modernizarea stațiunii, autoritățile din Săcelu caută să atragă fonduri europene. Proiectul deja pregătit, numit „Valorificarea turistică a stațiunii Săcelu, județul Gorj, prin modernizarea și dezvoltarea infrastructurilor de utilitate publică”, urmează a fi depus pentru a obţine finanţare europeană. „Proiectul este aproximat la două milioane de euro, însă eu sper la mai mult. Îmi doresc foarte mult să depun proiectul în această sesiune, dacă nu am noroc, cu siguranță îl depunem în primăvară”, a declarat primarul Florin Jurebie conform  gorjexclusiv.ro.

Galerie Foto: